Z bezpečnostních důvodů podle něj nelze udávat konkrétní počty. Od 1. dubna mění policejní jednotka název na Speciální jednotka Dukovany, která zůstává součástí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Lepší technické vybavení je podle Bezděka nutné kvůli vyšší úrovni technologií a s tím souvisejících rizik, na která musí být policie připravená. „Například by se policisté měli umět při řešení případných zásahů vypořádat s použitím dronů," poukázal Bezděk.

Kromě ochrany elektrárny a jejího bezprostředního okolí je úkolem speciální jednotky také provádění zákroků proti pachatelům trestné činnosti, u kterých lze předpokládat, že budou klást aktivní odpor nebo jinak závažně ztěžovat postup policie. Policisté speciální jednotky musejí být podle Bezděka k plnění těchto náročných úkolů vybaveni speciálními zbraněmi a donucovacími prostředky a jejich zaměření odpovídá také jejich náročný výcvik.

Nadace ČEZ policistům přispěla na pořízení mobilního monitorovacího zařízení a dalšího vybavení potřebného pro výcvik jednotky. Speciální jednotka získala například páčidla s otočnou hlavicí pro překonání odporu při vniknutí do budovy, sluchátka s elektronickou ochranou sluchu při střelbě nebo využití výbušnin s možností příposlechu radiostanice a otočné terče, které slouží pro speciální střeleckou přípravu jednotky.