„Pod současnou dlažbou, respektive její kamennou předchůdkyní z minulého století se téměř okamžitě nachází původní povrchy středověkého náměstí. Tvořily je především plošné odpadní a komunikační vrstvy, které díky zvýšenému obsahu vody umožňují přežití organických materiálů, což je poměrně vzácná situace, která není vždy běžná,“ prozradil vedoucí archeologického výzkumu Aleš Hoch.

Ivo Koníř (v bílém drese) se stal na sedm sezon nepostradatelnou součástí Dukovan, kterým pomohl postoupit a etablovat se v 1. A třídě.
Fotbalový matador Ivo Koníř: Chci hrát, dokud budu mít radost

Vrstvy se skládají z kamenných štětů nebo hnoje, což byl na středověkých prostranstvích běžný jev. „Během výzkumu jsme nalezli mnohé, od podkov, nožů přes dřevěné lžičky, kolíky, opasky až k hrací kostce a rytině deskové hry. O něco chudší jsou prozatím nálezy nemovitých památek. Doposud jsme objevili několik úseků středověké až raně novověké kanalizace, zůstatky kůlových konstrukcí. Pravděpodobně i kamenný základ pro nadzemní dřevěnou stavbu, jejíž přesnější podobu a tvar snad odhalí následující etapa výzkumu,“ doplnil Hoch.

První výstava na podzim roku 2021

Objevené poklady uvidí i veřejnost. „Jednali jsme s Muzeem Třebíč o tom, co s artefakty. Řešili jsme i možnosti uspořádání výstavy. Archeologický dokončí svou práci na jaře roku 2022. Na podzim příštího roku se pro veřejnost otevře první menší část výstavy, která by ukázala výsledky. Šlo by o nálezy z Jejkovské brány. Velká výstava, která bude souhrnně mapovat nálezy včetně historického kontextu by pak probíhala od ledna roku 2023 v zámecké konírně,“ plánoval starosta města Pavel Pacal.

Archeologové se nyní posouvají ze středu náměstí směrem k radnici. Do archeologického výzkumu se může zapojit i veřejnost.

„Zapojení veřejnosti v omezené míře již proběhlo a stále probíhá, neboť se nám na výpomoc přihlásilo množství lidí, z nichž se někteří stali trvalou součástí výzkumu. Velice rádi odpovíme i na jakýkoliv dotaz přímo na místě, pokud se zájemci podaří odchytit nás mimo plochu stavby, kam je jinak vstup veřejnosti samozřejmě omezen,“ dodal Hoch.