Výstava, která pomocí jedinečných předmětů vypráví o nejvýznamnějším rodě jaroměřického zámku, rodu Questenberků, bude přístupná do konce října. Půvabná výstava v přízemních sálech si nezadá s klasickým prohlídkovým okruhem a je vhodná pro návštěvníky s pohybovým omezením. „Questenberkové byl šlechtický rod, který poměrně krátce ovlivňoval historii českých zemí. Do Jaroměřic nad Rokytnou přišli v roce 1623,“ přiblížila kurátorka výstavy Jana Petrová z jaroměřického zámku.

Událostem, díky nimž se původem německý rod usídlil v Království českém, je věnována první místnost výstavy. Atmosféru třicetileté války dokresluje replika vojenského ležení, palné i chladné zbraně, vojenská zbroj, ale i unikátní obraz bitvy u Prešpurku, dar císaře Leopolda I. za věrné služby habsburskému rodu.

Ilustrační foto
Bojovali s fašisty. Peklo pod španělským nebem zažilo 9 třebíčských bojovníků

Majitelé jaroměřického panství se do historie zapsali nejenom jako úspěšní válečníci, ale také jako milovníci umění a stavitelé, jak dokládají mnohé stavební plány. Pozornost upoutá návrh ideální podoby jaroměřického zámku, který nebyl nikdy dokončený. Další osobnosti rodu a jejich životní příběhy představuje kolekce portrétů, která svým dochovaným rozsahem i uměleckou kvalitou patří mezi unikáty zámeckých sbírek. Každodenní život na jaroměřickém zámku přibližuje zařízení barokního salonu i jídelna s bohatě nainstalovanou tabulí s množstvím cínového nádobí a holb.

Největší pozornost výstava věnuje osobnosti posledního mužského příslušníka rodu. „Jan Adam z Questenberka byl zcela zásadní osobností pro dějiny zdejšího zámku. Jeho intenzivní zájem o hudbu vytvořil z Jaroměřic ve své době jedno z předních center barokní hudby a divadla,“ popsala Jana Petrová.

Na výstavu se podařilo od Římskokatolické farnosti Jaroměřice nad Rokytnou zapůjčit dobovou kopii portrétu Jana Adama z Questenberka od proslulého barokního malíře a portrétisty Jana Kupeckého. Nechybí ani grafika podle tohoto slavného portrétu, která zachycuje šlechtice hrajícího na loutnu. Zámeckou kapelu i zaniklé zámecké divadlo připomíná replika barokního jeviště s kulisami a trojrozměrné návrhy barokních kostýmů. Součástí prohlídky je i návštěva zámecké kuchyně.

Jednorázové plasty - Ilustrační foto
Víc než kdykoli předtím. S rostoucí životní úrovní začalo přibývat odpadu

Výstava Od pole válečného po objetí múz, která je nainstalovaná v sálech v přízemí zámku, je vhodná pro osoby s pohybovým omezením. Bude otevřena do konce října a plné vstupné stojí 90 korun, snížené 60 korun.