„Měla jsem uhradit drobný nedoplatek. Šlo o částku v řádech desítek korun, a tak jsem hned ve středu ráno zamířila na úřad. Myslela jsem, že když se úřad otevře v osm ráno, bude v provozu i pokladna. S překvapením jsem zjistila, že můj předpoklad byl mylný,“ řekla třiačtyřicetiletá žena z Třebíče.

A není jediná, komu připadá poněkud nelogická odlišná provozní doba pokladny a úřadu. Přestože je úřední den a provoz od osmi do sedmnácti hodin, pokladna otevírá až v devět hodin a po hodinové polední přestávce zavírá v patnáct hodin. Což nemusí vyhovovat všem.

„Je mi jasné, že ten člověk nemá tolik práce, ne všichni chtějí platit hotově, ale nechce se mi posílat státu mých dvaadvacet korun nedoplatku za stejnou cenu složenkou. Snad už žijeme v době moderních technologií. Mají tam automat na vydávání pořadových lístků, tudíž předpokládám, že vědí, kolik lidí chce jít na pokladnu. Nemůže být přece až takový problém, aby když někdo přijde, pracovnice otevřela okénko, přijala platbu a pak šla dělat něco jiného,“ navrhla rozčarovaná žena.

„Pokladny na všech pobočkách České správy sociálního zabezpečení na území republiky jsou otevřeny shodně, od devíti do patnácti hodin s hodinovou polední pauzou,“ potvrdil mluvčí správy Pavel Gejdoš.

A jak to mají zařízené jinde? Finanční úřad otevírá pokladnu pouze v úřední dny. I přesto, že státní pokladna na tom není zrovna dobře, peníze jindy než v pondělí a ve středu nepřijímá.

V měsíci květnu se platí daň z nemovitosti a na pokladně finančáku se tvoří docela slušné fronty. O rozšíření pokladních hodin musí někdo rozhodnout, ale protože zatím žádné nařízení nepřišlo, budou se fronty tvořit dál.

„Snad koncem května by mohlo dojít k prodloužení provozní doby pokladny, ale to si zavolejte až příští týden,“ oznámil ženský hlas z telefonní ústředny finančního úřadu. O něco lépe pochodí ti, kteří mají co do činění s úředníky na „horní“ radnici, tedy na Masarykově náměstí. Nejen, že pokladna otevírá stejně jako úřad, ale světe div se, funguje pět dnů v týdnu. Na „dolní“ radnici na Karlově náměstí je pokladna otevřena sice rovněž celý týden, ale otevírá až půl hodiny po osmé.

A jak jsou na tom obyvatelé ostatních měst na Třebíčsku? Termín „úřední dny“ už před lety zrušili na radnici v Moravských Budějovicích. Úřednici jsou obyvatelům města k dispozici po celý týden a to i s pokladnou.

„Je to pro nás úředníky poněkud náročnější, ale každý, kdo přijde, si potřebné věci vyřídí v každé době,“ řekla vedoucí odboru Vladimíra Pešková. A pokud se mu zrovna nechce na pokladnu, není žádný problém. Každý úředník má u sebe pokladní doklad a příslušnou hotovost od dotyčného přijme.
V Moravských Budějovicích tento model funguje už nějaké volební období a obyvatelé města si na službu velice rychle zvykli.

Stejně jsou na tom i v Náměšti nad Oslavou. „Pokladní bloky má většina úředníků jednotlivých odborů, a pokud na pokladně zrovna nikdo není, je tu hlavní pokladna, která je otevřena stále,“ upřesnil tajemník náměšťského městského úřadu Pavel Janata.

V Jemnici sice budova přes poledne zavírá, ale pokladna je otevřena stejně jako úřad.

Provoz pokladen na obecních a městských úřadech žádný zákon striktně nenařizuje. O jejich provozní době může ze své pravomoci rozhodnou tajemník úřadu nebo rada města, a pokud někde tato funkce není, je rozhodnutí na starostovi.

Vše záleží jen na ochotě něco pro obyvatele dotyčné obce či města udělat a vyjít jim maximálně vstříc.