Třebíč, Budějovice, Náměšť, Okříšky a Jemnice se shodnou v jednom: Za popelnice si budou účtovat stejnou sumu jako letos. Je to dáno tím, že už dosáhly stropu, po který obce mohou jít.

Co naopak poroste? Nájemné v městských bytech.

Například v Třebíči za padesátimetrový byt první kategorie nájemníci zaplatí měsíčně o 470 korun víc než dosud, v Budějovicích, v Náměšti a v Okříškách je u stejně velkého bytu zdražení podobné, zhruba 250 korun za metr čtvereční.

V Jemnici je situace specifická. „Výše městského nájemného se odvíjí od data podpisu smlouvy. Ti, kdo si pronajmou nyní úplně nový byt, zaplatí 45 korun za metr,“ uvedl jemnický starosta Miloslav Nevěčný. To je nejvíc z pěti zmíněných obcí.

A Jemničtí příští rok přitvrdí i v poplatcích za psy. Nutno podotknout, že tady se naopak více přiblíží laťce, která už jinde existuje. 200 korun za psa v rodinném domku a 300 korun za zvíře v bytovce jsou hluboko pod okresním průměrem, pokud se vezme v úvahu velikost města. „Máme před sebou do konce roku ještě jednu schůzi zastupitelů, tam padne rozhodnutí o definitivní sumě,“ naznačil starosta Nevěčný.