Shodli se na tom představitelé mikroregionů a Skupiny ČEZ na úterní shůzce v Jevišovicích.


Peníze směřují převážně do oblasti cestovního ruchu a podpory komunitního života obcí a měst. Skupina ČEZ v roce 2008 podpořila zhruba 150 akcí.


„Některé mikroregiony dělají méně akcí, ale viditelnějších, jiné finance rozdělí na spoustu menších akcí. Pro nás jsou oba přístupy přijatelné, ale větší akce se lépe zviditelňují a jsou méně pracné. Očekáváme i nápady jak dál,“ zhodnotil mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Petr Spilka.


Dříve bylo peněz víc


Konkrétně ČEZ v poslední době podpořil například doznačení cyklostezek, doplnění turistického a informačního značení a vybudování odpočívek. A v neposlední řadě lodní dopravu na Dalešické přehradě.


„Z mého pohledu dekladovaných 50 milionů už nejde jen do dvacetikilometrového pásma, ale rozšiřuje se daleko za tyto hranice. Mám obavu, že pokud to půjde takovýmto tempem dál, tak za chvíli budeme v Brně, Jihlavě, Znojmě. Peníze, které jdou do mikroregionů, jsou přínosem, ale je jich velice málo. Chtěli by jsme se vrátit do roku 2007, kdy jsme obdrželi téměř šest milionů korun, protože tyto peníze dokážeme znásobit,“ vysvětlil jeden ze starostů Josef Zahradníček ze Studence. „Myslím si, že i ČEZ rád slyší poděkování. Je důležité, aby elektrárna byla občany přijímána tak jako dosud, aby případné rozšíření a budování podpořilo také další rozvoj mikroregionu. Chceme něco pro občany vytěžit,“ doplnil starosta Rouchovan Jiří Kostelník.


V dvacetikilometrovém ochranném pásmu Jaderné elektrárny Dukovany jsou mikroregiony Rokytná, Horácko, Hrotovicko, Náměšťsko, Ivančicko, Kahan, Chvojnice, Miroslavsko, Moravskokrumlovsko, Jevišovicko, Sever Znojemska a mikroregion Moravia.

MARTIN SKLENÁŘ