Promítat se bude na parkovišti před elektrárnou a filmy s kulisou dukovanských chladicích věží mohou diváci shlédnout nejen z židlí a lavic, ale také přímo ze zaparkovaných aut na parkovišti u elektrárny. Vstupné je zdarma, pořadatelé slibují i občerstvení. Letní kino bude promítat v sobotu 2. září od 20.30 hodin. Kinematograf bratří Čadíků přiveze filmy Anděl Páně 2 a Teorie tygra.

Mezinárodní letecké cvičení Ample Strike. Ilustrační foto.
Do Náměště se slétají bojové stroje zahraničních armád

Další raritou jsou noční prohlídky elektrárny, o které je tradičně velký zájem. Každý zářijový pátek od devíti večer do jedné ráno se přihlášení jaderní nadšenci podívají do Infocentra, strojovny i skladu s použitým palivem. „Kapacita prohlídek 160 míst se naplnila během prvního týdne po jejich uveřejnění. Na exkurze bylo nutné se předem přihlásit,“ řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Celkově již od ledna navštívilo elektrárnu 18 900 lidí, z toho 423 cizinců z mnoha rozličných zemí, například z Číny, Venezuely, Bolívie, USA, Polska, Rakouska nebo Japonska. „Zájem o Jadernou elektrárnu Dukovany u veřejnosti stále roste, elektrárna tak patří k nejnavštěvovanějším místům regionu a je na třetím místě v návštěvnosti všech Infocenter ČEZ v ČR. Velkému zájmu se těší prázdninová akce 24 hodin otevřených dveří, kterou navštívilo rekordních 1 052 osob,“ dodal Jiří Bezděk.