„V současné situaci musí cyklista vyvézt kolo na násep a překonat velmi frekventovanou silnici. Tento podchod je zde potřeba, je v zásadním místě a měl být vybudován už při stavbě silnice," popsal místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Podchod bude začínat u schodů spojujících ulice Vítězslava Nezvala a Sucheniovu před prodejnou Bernard. A bude sloužit rovněž chodcům, kteří musí nyní přecházet nejfrekventovanější silnici v Třebíči po přechodu bez semaforu.

Vedení města nyní dokončuje projektovou dokumentaci k provedení stavby a v rukou již má stavební povolení. Jediné, co chybí, jsou peníze. Předpokládané náklady budou známy až po dokončení dokumentace, ale částka by se měla pohybovat v řádech mezi deseti a dvaceti miliony korun.

MĚSTO MÁ VELKOU ŠANCI ZÍSKAT DOTACI

„V rámci fondu dopravní infrastruktury na Ministerstvu dopravy jsou aktuálně vyhlášeny tři výzvy, do kterých můžeme náš záměr předat. Podle prvních konzultací má náš projekt velkou šanci na úspěch, protože řeší naprosto zásadní věc pro bezpečnost cyklistů," řekl místostarosta. Pokud město peníze získá, bude podchod vybudován během příštího roku.

Aby při stavbě nedošlo k žádnému nečekanému překvapení, byl zpracován i geologický průzkum. „Zjistil, že až do hloubky 1,7 metru tam není žádný skalní masiv. Až v této hloubce se narazilo na skálu, což je velmi vhodné pro vybudování tunelu i jeho cenu," dodal místostarosta Pacal. Odškrtnout si jedno z problematických míst tak budou moci i v Dobrovolném svazku obcí Cyklostezka Jihlava Třebíč Raabs. „Tohle místo si podobné řešení již dlouho žádá. Jsem moc ráda, že se do toho v Třebíči pustili.," těší manažerku svazku Zdenku Švaříčkovou.

Ta se musí potýkat i s dalšími nedořešenými úseky na Třebíčsku. Aktuálně například plánuje opravu části u Mastníka a stavbu úseku Přímělkov Dolní Smrčné. „Budeme nyní vyřizovat stavební povolení a do roka bychom mohli začít," doplnila Švaříčková.