Jenomže doba vymknutá z kloubů šílí, a v okolí Třebíče tak najdeme sníh jenom na zimním stadionu. A taky na dětské sjezdovce pod Kostelíčkem.

Alice Fukasová tu na louce za hvězdárnou provozuje baby vlek už dvanáct let. Nahoře na kopečku tu stojí malá dřevěná budka, sto metrů pod ní je zařízení, kde se otáčí nekonečné lano. Za normálních zimních podmínek byste si ani nemuseli všimnout, že tu nějaký dětský vlek vlastně je. Teď je však pás technického sněhu docela nápadný. Lidi ale přesto (nebo právě proto) nechodí. „Čekám, jestli někdo přijde," hlásí u prázdného svahu Alice Fukasová a dodává: „Takhle tu jsem od dvou hodin každý den, když nikdo nepřijde, ve tři to zabalím, když ano, tak lyžujeme. Řekla bych ale, že lidé jsou z téhle zimy otrávení a moc nechodí. Nikdo nevěří, že ještě jezdíme."

Zní to zvláštně, ale letošní zima není tou nejhorší, kterou pod Kostelíčkem zažili. Dvakrát se dokonce stalo, že se nelyžovalo celou sezonu. Podobnou situaci letos odvrátilo sněhové dělo a technický sníh. Vyrobit sníh, aby zde mohly děti dělat své první krůčky na lyžích, trvá 24 hodin. „Máme malý svah, takže to trvá jen chvíli. Sníh si potom musíme upravovat ručně, ušlapáváme ho na lyžích a pomocí lopat. Jednou jsme dokonce měli sníh i ze zimního stadionu. Přivezli nám ho dvě obrovské hromady, roznést je po svahu byla strašná práce, ale zachránilo nám to sezonu," vzpomíná Fukasová.

Dětský vlek se v Třebíči kdysi nacházel na svahu mezi nemocnicí a zimním stadionem. Alice Fukasová si však pro baby vlek (a také lyžařskou školu) našla místo na severu města. „Tenhle plácek je výhodnější, je to tu v přírodě. Je to vyhlášené středisko, už když jsem byla dítě, jezdili jsme tu na bobech až dolů k jezírku," usmívá se Fukasová, která dnes učí na základní škole a k provozování vleku se dostala po škole. „Závodně jsem lyžovala, a když jsem byla na vysoké, učila jsem v lyžařské škole ve Špindlu. Po škole jsem nastoupila do zaměstnání a nedokázala jsem se smířit s tím, že už nic takového dělat nebudu. Bráchu naštěstí napadla myšlenka na baby vlek, dal do toho finance, já práci a know-how a otevřeli jsme si vlek a lyžařskou školu," popisuje provozovatelka.

V lyžařské škole se naučilo lyžovat nejedno dítě. Zatím nejúspěšnějším lyžařem, který začínal pod Kostelíčkem, je syn Alice Fukasové Ondřej. „Syn se tu učil lyžovat, když mu byly tři, teď mu bude patnáct a chystá se, že tu bude děti učit lyžovat sám, baví ho to," říká Fukasová.

Syn Ondřej se letos zúčastnil i Zimní olympiády dětí a mládeže, kde reprezentoval Vysočinu. „Děti jsme motivovali tak, aby si to hlavně užily. Vzhledem k podmínkám, jaké tu jsou, se děti z Vysočiny nemohou rovnat těm z hor," vysvětluje Fukasová.

Přesto se jejich rozvoji věnuje. Trénovat děti jezdí pravidelně i na Jalovec, ty nejmenší vychovává v Třebíči. A pokud chcete, aby se vaše ratolest naučila lyžovat, proč to nezkusit příští zimu třeba pod Kostelíčkem?

TADEÁŠ MAHEL