Je rád, že je pryč doba, kdy obyvatelé chodili pěšky po krajnici frekventované silnice ze Starče do Boroviny. „Bývalo to hodně nebezpečné," mínil. Tehdy se Stařečští na cestu do Boroviny vypravovali se svítící baterkou, aby je řidiči viděli, jelikož z krajnice neměl chodec místy kam uhnout, kromě příkopu.

Díky nové cyklostezce se mohou cyklisté i chodci teď cítit bezpečněji. „Cyklostezku jsme zaplatili z našeho rozpočtu. Vyšla na 2,3 milionu korun," vyčíslil starosta sumu vyasfaltované trasy pro pěší a cyklisty. Stezka se napojuje na točnu v Borovině a vede po poli souběžně se silnicí. Podle starosty se městys do žádání o dotace nepouštěl. „Ne každá dotace je ekonomicky zajímavá. Kdyby byla ve výši 80 procent, už by o tom uvažovat šlo. Jenže taková se nenabízela. A v našem případě ani padesátiprocentní dotace by nepomohla. Kdybychom do ní šli, zaplatili bychom jednou tolik, než jsme nakonec dali z vlastního rozpočtu," objasnil Linhart.

Původně ve Starči uvažovali o tom, že práce na stezce rozdělí do dvou částí, druhá měla proběhnout až v srpnu. Zastupitelé ale rozhodli, že celý úsek městys zrealizuje naráz. Podle Linharta jde o dobré rozhodnutí i z technického hlediska, protože jinak by se zhotovená podkladová vrstva pro povrch znehodnotila.

Na středeční slavnostní otevření cyklostezky přijal pozvání starosta Třebíče Pavel Heřman. Důvod objasnil starosta Starče slovy: „Projekčně jsme museli spolupracovat s městem Třebíč na napojení na točnu v Borovině. Město nám vyšlo vstříc."

Třebíčský starosta Pavel Heřman se netajil tím, že má z dobrých sousedských vztahů radost. Nad budoucností cyklostezek v Třebíči se zamýšlel: „Postupně se nám daří propojovat cyklostezky přes město. Letos by se mohla situace hodně zlepšit novinkou, kterou chystáme. Jde o cyklopruhy, které budou vyznačeny na několika místech ve městě." Ten, kdo cyklostezky využívá ví, že ne všechny jsou ideální.

Ani nová stařečská cyklostezka není dokonalá. Končí totiž kousek pod kopcem před cedulí obce, cyklisté i pěší jsou nuceni frekventovanou silnici přejít. Pokud se podaří Starči zajistit finance, mohlo by časem dojít na vybudování lávky přes silnici, která je zatím jen přáním místních.