Pokud si odmyslíte počítače, internet a několik nových sportů, není téměř žádný rozdíl mezi tím, jak prázdniny tráví dnešní studenti a jak si je vychutnávali jejich rodiče před třiceti lety.


„Pořádám párty pro přátele, chodím na brigádu a trávím prázdniny i aktivně, protože hraju florbal. Taky čtu a hraju na počítači,“ vyjmenovává své prázdninové činnosti sedmnáctiletý Boleslav Šmejkal z Třebíče, jenž si přivydělává coby prodavač v obchodě se sportovním oblečením.


„Vzhledem k tomu, že brigády jsou nedostatkové zboží, tak jsem bohužel bez práce, ale aspoň se mi konečně povedla dokončit autoškola. Sekání trávy na zahrádce a letní grilování je samozřejmost. Zbytek času trávím na výletech či u vody s přítelem a nakonec ještě na řadě rodinných oslav všeho druhu,“ říká osmnáctiletá studentka Eva Staňková, která s nadsázkou dodává, že po prázdninách bude potřebovat ještě jedny prázdniny na odpočinek.


Rovněž Lenka Götzová má v červenci a srpnu program nabitý k prasknutí: „Je to pár dní, co jsem se vrátila z tábora. Teď si užívám nějaké spontánní akce nebo výlety s přáteli a tak. Ještě mě čeká Francie – tam jedu s rodiči. Snažím se také zůstat v kondici, takže chodím do fitka a občas i běhat,“ popisuje své prázdniny Lenka.


Žáci a studenti si mohou volných dní užívat až do úterý 31. srpna. Den poté jim školní režim začne nanovo.

RADEK BLAŽEK