První „jaderný med“ chtějí energetici stáčet už v průběhu letních prázdnin. „Máme zde čisté prostředí bez postřiků a rušivých vlivů. Med využijeme jako dárky symbolizující bezemisní výrobu. Navíc jsme chtěli využít volné plochy a čisté prostředí. Dukovanský med by měl být k dispozici jak v čisté podobě, tak i s příměsí bylinek, které rostou v užitkové zahrádce přímo v elektrárně, nebo se šípky, které najdete všude v elektrárně i v jejím okolí,“ poodhalila Jana Štefánková z Jaderné elektrárny Dukovany.

Právě klidné a čisté prostředí je pro včely to pravé. „Včely jsou částečným indikátorem stavu životního prostředí. Vyhovují jim plochy bez intenzivního používání umělých chemických látek, nejlépe v klidném prostředí. Takže věřím, že se jim tady bude líbit,“ mínil Pavel Štefka, který se dlouhodobě zabývá chovem včel a výrobou medu.

Slavnostní otevření jaderné vinice u Jaderné elektrárny Dukovany.
První jaderná vinice na světě. Zelená se pod věžemi v Dukovanech

Včelíny jsou tak dalším ze zelených projektů, které na elektrárně zavádějí. „Samozřejmě to není o komerčním využití. Tyto projekty ale symbolizují směr, kterými se ubíráme. Tedy k čisté produkci energie, přátelské vůči životnímu prostředí. A jsem rád, že pro ně využíváme právě prostředí našich elektráren,“ doplnil člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Jaderná vinice roste v blízkosti elektrárny od roku 2018. Jde zároveň o největší vinohrad na světě, který se nachází v těsné blízkosti chladicích věží a je součástí širšího areálu elektrárny. Počet vysázených hlav vinné révy – 2040 kusů – symbolizuje aktuální instalovaný výkon čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany. „Elektrárna Dukovany se nachází v blízkosti Znojemské podoblasti. Proto jsme pro vinohrad zvolili odrůdy Sauvignon a Ryzlink rýnský, které jsou pro tuto oblast typické,“ dodal ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.