Vyřídit dotace na zateplení budov není nic jednoduchého, a když už se podaří peníze na papíře získat, trvá týdny, než „lejstro“ s příslibem finančních prostředků dorazí.


„Výzva k předložení žádosti do Operačního programu životní prostředí končila ve zkráceném termínu 31. ledna. V půli května jsem věděl, že dotaci dostaneme, ovšem papír s písemným potvrzením, razítkem a podpisem ministra Bursíka mám od 31. července,“ podotkl starosta vesnice Kouty Miloš Dočekal. Za sumu víc než 1,5 milionu korun je rád. Ovšem hlavní stavební práce na mateřské školce se rozběhnou až v září. Malé děti nakonec budou trávit čas v budově s pořádnými okny i zateplenou fasádou.


Jednu třídu


„Bude to trochu divoké, v základní škole máme patnáct dětí, uděláme z nich jednu třídu, druhá třída pak poslouží třicítce dětí z mateřinky,“ popsal situaci starosta Dočekal. Jídlo se žáčkům bude v době provizoria dovážet z nedalekého Čechtína. Do podzimních prázdnin by pak měly stavební práce ustat.
„Obecně je problém v tom, že žádostí je hodně a jejich administrování není snadné. A to z důvodu nutnosti několikanásobných kontrol, které brání tomu, aby v budoucnu nedocházelo k tomu, že by se některé přidělené peníze musely vracet,“ konstatoval mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.


Starostka Rudíkova Jana Nožičková má nyní plnou hlavu starostí s přestavbou jejich základní školy. Rudíkovští získali příslib dotace ze stejného zdroje, jako Koutečtí. „Jde o 16 milionů korun. Vyměníme okna a střechu na mateřské a základní škole, zateplíme fasádu, harmonogram prací je rozvržený do konce prázdnin 2009,“ uvedla starostka.


Stavební firma je vstřícná domluvě, okna v učebnách by měla vsazovat nová vždy spíše odpoledne nebo tam, kde zrovna nebude probíhat výuka.

„Trochu mám obavu, jak to s penězi bude, příslib nejsou bankovky v ruce a nyní jsem se dozvěděla změnu. Starosta Valče rozjel veškerá jednání se stavebními firmami v době, kdy se z internetu dozvěděl tu dobrou zprávu, že může doufat v dotační peníze. „Trochu jsem to riskl, věřil jsem tomu, co mi sdělili úředníci a přes prázdniny jsme začali zateplovat starou část školní budovy, měnit okna, radiátory,“ prozradil starosta Valče Josef Zahrádka. To vše za 3,8 milionu, čtyři sta tisíc Valečtí přidali vlastních. V průběhu září je ještě dodělat venkovní úpravy, děti tak budou sem tam narážet na dělníky.


Kde ještě na Třebíčsku zasáhnou probíhající rekonstrukce škol do výuky? Například v Třebíči se v areálu Základní školy Týnská staví nové moderní hřiště s běžeckým oválem a tartanem za víc než šest milionů korun, pomohla dotace z Regionálního operačního programu (ROP) ve výši 4,6 milionu. Konec stavby? Polovina října letošního roku.


A v říjnu se naopak rozjede velká přestavba Základní umělecké školy v Hrotovicích s pomocí dotace 10,7 milionu, potrvá do začátku příštího školního roku, děti v půdních prostorách získají taneční sál a zázemí pro výtvarnou výchovu.


V Jaroměřicích už radnice vypsala výběrové řízení na zhotovitele dvou počítačových učeben, práce začnou zanedlouho a spolknou dotaci opět z ROPu ve výši 6,5 milionu korun.