Rozhodně taky nelze říct, že by letní pneu měla jen stará lacinější auta. Do jedenáctky s letními gumami se zařadil i výjimečný krasavec, nablýskaný terénní Range Rover, beztak chlouba majitele. A jako odstrašující případ působila stříbrná Škoda Felicia. Její letní pneumatiky už místy neměly ani vzorek, jak byly sjeté.


Milan z Budějovicka, majitel postarší zelené Škody Favorit, v investici do zimních pneu problém nevidí: „Vozím děcka a tady na Vysočině si jen trumbera nepřezuje na zimu. Přece nepůjdu průseru naproti. Stát se může cokoli, třeba že mě někdo ze silnice vytlačí, ale sám za sebe udělám maximum, abych nepříjemnostem předešel,“ prohlásil sympatický čtyřicátník. A dodal, že má s sebou v kufru pro všechny případy malou plechovku s pískem, lopatku a sněhové řetězy.


Pneuservisy už hlásí de facto splněno. Například v třebíčském Tredosu měli nejvíc napilno před týdnem, teď už je klid.
Totéž se dá říct i o třebíčském Pneuservisu Kafka. Přezout si sem v poslední době přijelo odhadem 1500 aut.


Policisté při dopravních nehodách letní pneumatiky brát v potaz nemohou. „Prostě jde o nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky v daných povětrnostních podmínkách. Povinnost mít zimní gumy zatím uzákoněna není,“ uvedl dopravní inženýr republikové policie v Třebíči Jan Šrutka. Za uplynulý víkend policisté vyjížděli na Třebíčsku celkově k devíti haváriím, při kterých to odnesly především plechy a nikomu se nic vážného nestalo. Ze seznamu ovšem není možné vyčíst, který karambol způsobilo špatné přezutí. Takovou kolonku policejní statistiky prostě nemají. Zatím. Diskuse na tohle téma je letitá.
Zimní výbava je od listopadu na Vysočině povinná zatím v úseku dálnice D1 mezi 90. a 112. kilometrem od Humpolce po Jihlavu. Podle policistů, kteří ji tam kontrolují, 99 procent řidičů nařízení dodržuje.


V případě souvislé sněhové pokrývky nebo náledí jsou sněhové řetězy povinné na Třebíčsku od listopadu do konce března cestou k lyžařského areálu Jalovec.


Silničáři od počátku listopadu drží čtyřiadvacetihodinovou pohotovost. „Nejvíc potíží jsme měli o víkendu na Opatovsku a v okolí Želetavy. Hodně se tam silnice zafoukávaly. Dokonce šla v neděli v rádiu hláška, že u Jaroměřic nelze projet. To ale nebyla pravda,“ sdělil Miroslav Černý z Krajské správy a údržby silnic.


Až do konce týdne by mělo být stále pod nulou plus sněhové přeháňky.