„Od zahájení v květnu 2012 jsme náš sortiment doplnili o dalších asi pět typů piva. V současné době děláme asi 70 až 100 hektolitrů měsíčně," řekl jednatel pivovaru Juraj Urbančík.

Až patnáct sudů piva vaří od loňského roku Ivan Gajdoš v Biskupicích v domě pronajatém od obce. „Začátky nebyly jednoduché, stále je to ale dennodenní práce," řekl majitel malého pivovaru, který nese jeho jméno. Své produkty nabízí hospodám, ale i přímo ve svém domě. Výčep otevírá vždy o víkendu.

Výhody minipivovaru oproti těm větším příliš nevidí. „Nemám právo na velké pivovary nadávat, také ony se musely přizpůsobit uspěchané době. Je ale pravda, že mají hospody hodně pod sebou. Pak je těžké se do nich dostat," vysvětloval Ivan Gajdoš.

Nevýhoda malých

Podobně to vidí i Juraj Urbančík z třebíčského pivovaru. „Největší nevýhoda nás minipivovarů ve srovnání s velkovýrobci je v logistice a skladování. Musíme dodat relativně malé množství různých piv na různá místa a navíc zajistit jejich chlazení po celou dobu dopravy. Stojí to hodně peněz, energie i času," mínil.

Urban i Gajdoš tak museli vsadit na piva, která se budou od těch zavedených a často také oblíbených lišit. „Naší výhodou je, že pivo od nás je jiné a myslím, že i dobré," poznamenal Urbančík.

S vidinou nejlepšího piva v okolí se do jeho vaření pustil také Ivan Gajdoš. „Od začátku jsme věděli, že je důležité přijít s něčím novým a jiným. Když k vám přijedou známí a pivo jim upřímně chutná, tak to potěší," doplnil.

Po více než šedesáti letech se pracuje na otevření pivovaru ve Vladislavi. Ten původní se uzavřel přibližně s obdobím druhé světové války. Ve staré budově na návsi zatím stále probíhají stavební práce. „Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby se sem něco takového vrátilo. Doufám, že soukromý majitel toho dosáhne," řekl starosta Vladislavi Jan Havlena.

Téměř třicet pivovarů se představilo na víkendových Pivních a gastronomických slavnostech v Třebíči v Borovině. Nechyběl mezi nimi Dalešický pivovar, třebíčský Urban ani Gajdoš z Biskupic.