„K dnešnímu dni máme 6 382 platných podpisů. Vedle toho je ještě dalších asi pět set neplatných, kde chybí například číslo popisné. Podpora lidí je obrovská," informoval předseda petičního výboru a starosta Oslavan Vít Aldorf.

Podepsat petici mohou lidé také na řadě akcí. V minulých dnech byly archy na festivalu Zámostí, přidat svůj podpis budou moci zájemci také při Večeru toulavých bot v Náměšti nad Oslavou či na koncertu Marty Kubišové v brněnském Sonocentru.

Do debaty se zapojil také radní Náměště nad Oslavou Jaroslav Hrubý, který na příští týden svolal do tamní zámecké jízdárny besedu s náměstkem Ministerstva zemědělství Alešem Kendíkem.

„Pokud podniky Povodí zkoumají možnosti pro stavbu dalších nádrží, jde o sondáže, ne o přípravy staveb. Ministerstvo nebude této vládě do konce jejího působení navrhovat ani rozpracovávat žádné další lokality. Nebude ani aktualizovat generel lokalit pro akumulaci povrchových vod, tedy míst dlouhodobě hájených pro případnou výstavbu nádrží," tvrdí Jaroslav Hrubý.

Ve stejném týdnu se v neděli 19. června uskuteční v Oslavanech protestní happening, kde se sejdou odpůrci plánované přehrady. „Náš cíl petice směřuje k vyřazení lokality Čučice z generelu a ukončení aktivit, které jsou stále rozvíjeny. Povodí Moravy dál pracuje na technicko-ekonomické studii. V zásadách územního rozvoje kraje zůstává lokalita nadále. A neustále se řeší problematika přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice," odůvodnil Vít Aldorf.

Podle něj není současný odpor nijak předčasný. „Někdo nám říká, že jsme příliš brzy hysteričtí. Já odpovídám, že to je strukturovaný odpor v době, kdy je ještě čas," sdělil.

Nabízí se podle něj spousta dalších možností, jak suchu čelit, než zničení jednoho z nejkrásnějších údolí v regionu. „Pokud mě někdo přesvědčí, že to jednou bude nezbytné a budou vyčerpány skutečně všechny možnosti, tak skloním hlavu až k zemi a řeknu: Nedá se nic dělat. Ale to nezažijí ani naše děti a ani ty jejich," dodal Aldorf.

Beseda s náměstkem Ministerstva zemědělství Alešem Kendíkem

15. 6. v 18 hodin, Zámecká jízdárna - Náměšť nad Oslavou

Zachraňme údolí Oslavy

19. 6. od 14 hodin, Oslavany - náměstí