„V současné době máme čtyřiapadesát členů. Nejmladší je devítiletá Nela Kovárníková, nejstarším členem je Jiří Pošepný, kterému je osmasedmdesát let. Téměř každý čtvrtý obyvatel Příložan je zároveň místním hasičem,“ vyčíslil starosta hasičského sboru a osadního výboru Příložan Josef Krejcar.

Svůj největší požár uhasili místní hasiči v roce 1972. „Bylo to v srpnu, v den jaroměřického posvícení. Hořet začalo o půlnoci, když blesk zapálil stodolu plnou obilí a zemědělských strojů. Plameny byly vidět na mnoho kilometrů daleko, vzpomínal Krejcar.

Nevidomý sportovec Ondřej Zmeškal z Třebíčska plánuje pokořit slavnou Tour de France na dvojkole.
VIDEO: Nevidomý Ondřej Zmeškal z Třebíčska chce pokořit slavnou Tour de France

Příložanští hasiči patří jako na mnoha dalších vesnicím k hlavním organizátorům kulturního života. „Bohužel tento rok pro sbor nezačal dobře, nemohl se uspořádat tradiční masopust a valná hromada kvůli koronavirové době.

Kromě toho se dobrovolní hasiči účastní i sportovních soutěží. „V posledních sezónách se pravidelně účastní Třebíčské okresní ligy. Několikrát zavítali i na Slovensko, kde se jim v roce 2018 podařilo zvítězit a přivezli pohár a stříkačku PS8,“ doplnil Josef Krejcar.