Dům pochází ze 17. století. „Podle všeho je z roku 1636. A do patra ho vyhnali asi kolem roku 1850,“ vypráví Gorka. Dům je nejen kulturní památkou, ale celá židovská čtvrť je zapsaná na Seznamu UNESCO. Znamená to tedy neustálé konzultace s památkáři, majiteli to ale nevadí. S rekonstrukcí mu pomáhá Petr Strnad, který má licenci na úpravu historických staveb. „Na všechno musím mít papír, ale přímo sem památkáři chodí zhruba jednou za tři měsíce. Oni vědí, že pan Strnad je záruka kvality – že to zde opravujeme tak, aby to vyhovovalo všem jejich požadavkům. Spolupráce s památkáři je výborná,“ potvrzuje Gorka.

Nejmodernější zázemí pro operace. Třebíčská nemocnice otevřela nový pavilon.
Nejmodernější zázemí pro operace. Nemocnice Třebíč otevřela staronový pavilon

A současně dodává, jak je rád, že je dům kulturní památkou. Díky památkové ochraně totiž může na opravy čerpat i finanční pomoc. S financováním mu významně pomáhají dotace převážně z Kraje Vysočina a města Třebíče.

Finanční pomoc při opravě takové památky je důležitá. Materiál na památkově chráněnou budovu totiž stojí mnohem více než běžné stavebniny. „Pro speciální švýcarskou omítkovinu jezdím do Brna. Je vyrobená z nejlepšího vápence, jaký existuje. Nejlépe odolává vlhku, a je tedy ideální pro staré stavby. Ale je také asi třikrát dražší, nicméně ten výsledek stojí za to,“ uvádí Gorka.

Vyhlídli si dům z hospody

Koupě domu byla vlastně šťastnou náhodou. Zrovna tento domek totiž nebyl na prodej. „Nejednou jsme s manželkou seděli naproti v Irish Pubu a dívali se na něj. Moc se nám líbil. Nedalo nám to a oslovili jsme jeho majitelku, zda by neuvažovala o prodeji. A měli jsme štěstí – ona zrovna v té době zvažovala dům opustit, což vše urychlilo,“ vzpomíná majitel.

Dům stojí na Blahoslavově ulici.
Pochází zřejmě z roku 1636.
V roce 1850 bylo přistavěno patro.
Pavel Gorka jej koupil v polovině roku 2019.
V srpnu 2020 byl prohlášen za památku.
Vnitřní úpravy začaly v listopadu 2020.
Uliční fasáda a obnova autentických výplní probíhala od jara do podzimu 2021.
V červnu 2022 skončila rekonstrukce domu jako druhá o pouhých 32 hlasů v anketě Zlatá jeřabina (obnově kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru n. S.).
Nyní se dodělávají vnitřní omítky a ladí veškerá instalace v domě, obnovují se i zbývající okna.
Příští rok proběhne oprava východního štítu s prevéty a oprava vnitřních kamenných a dřevěných schodů.

Dům sice získal, ale ještě nějakou dobu trvalo, než se mohl pustit do oprav. „Já se zdráhal tu cokoli udělat, dokud jsem neměl svolení od památkářů. Pak jsme se do toho s panem Strnadem pustili. Postupujeme pěkně pomalu, nechceme nic uspěchat. Věřím ale, že příští rok už to tu dokončíme a domek bude opět v celé své kráse nejen zvenčí, ale i zevnitř,“ předpokládá Gorka.

A připomíná jednu ze zajímavých chvilek z průběhu rekonstrukce. Jednou se tu ve dveřích objevil nějaký starý pán. „Takový fešák to byl, moc milý. Slušně pozdravil a říkal mi, že se tu za druhé světové války narodil a jako kluk tu strávil podstatnou část dětství. Šel náhodou kolem a viděl, že se tu něco děje. Tak jsem ho provedl. Byl úplně dojatý, když viděl, jak pečlivě to tu dáváme dohromady. Moc mě tou náhodnou návštěvou potěšil,“ vypráví Gorka.

Toho nedávno potěšila ještě další věc – velké množství lidí, kteří jeho domu poslali hlas do Zlaté jeřabiny. Umístil se jen těsně na druhém místě za opravou žďárského kostela svatého Jana Nepomuckého. „To je ale obrovská památka, s tím mým baráčkem neporovnatelná. Moc děkuji všem za podporu a hlasy, které mému domku poslali. Toto ocenění je pro mě velkou motivací,“ vykládá a pak se zase chopí kbelíku s maltou. Na domě ze 17. století je ještě plno práce.: