Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Božena Kopcová byla členkou partyzánské skupiny Lenka - Jih. Společně s manželem ukrývali v hájence od podzimu 1944 do května 1945 parašutisty, v domě byla i ilegální vysílačka a poblíž skladiště zbraní.

Pomáhat lidem ve válečné době bylo pro Boženu Kopcovou samozřejmostí. Přestože se žádné bojové akce nezúčastnila, byla pro ukryté partyzány velkou posilou. Předávala jim důležité zprávy a plnila samostatné úkoly. Bylo také třeba těmto lidem uvařit, zajistit pro ně léky, stejně pak i rozpoznat nástrahy Němců a správně se orientovat ve vypjatých situacích.

Nejvyšší resortní vyznamenání Ministerstva obrany pro odbojáře i úspěšné vojáky je oceněním její statečnosti a odvahy, kterou v nelehkých válečných časech prokázala. Na všechny události, jež prožila, si dosud usměvavá babička živě pamatuje a dovede o nich poutavě vypravovat.

Vyznamenání Zlaté lípy, které letos obdrželo dvaadvacet osobností, chápe jako ocenění nejen pro sebe a svou rodinu, ale i pro všechny, dnes už bezejmenné hrdiny, kteří se postavili čelem k nepříteli a neváhali za to položit i své životy.

Pavel Kryštof Novák