„Za svým projektem si stojím a nestydím se za něj. Určitě nechci ve Starči působit zdejší komunitě potíže, do malých bytů půjdou pouze lidé, kteří nebudou problematičtí, výběr si ohlídám,“ hájí se investor Michael Kralert. Zároveň říká, že on sám se chce do Starče odstěhovat na důchod, je rodilý Třebíčan a jeho rodina má v městysu hrobku.

Místní lidé jsou však rozhodnutí stavbě zabránit všemi dostupnými zákonnými prostředky. Na svou stranu získali za pár dní starostu i část zastupitelů. Projekt je v běhu už dva roky, ovšem až nyní se o něm stařečská veřejnost dozvěděla.

Zastávka MHD, ilustrační foto.
Tržby za městskou dopravu v Třebíči mírně narostly

„Před dvěma lety pan Kralert přišel na úřad městyse, seznámil mě se svým záměrem a z toho, jak jej prezentoval, jsem neusoudil, že by mohlo jít do budoucna o problém. Měl jsem si pečlivěji nastudovat podmínky dotace, než jsem něco podepsal, to beru jako svou chybu. Na druhou stranu - dotační podmínky se v čase mění,“ konstatoval starosta Starče Čestmír Linhart. „Takovou aféru ve Starči nepamatuju. Sám bydlím poblíž místa, kde se má stavět. Rozhodně bych neschválil něco, o čem bych hned věděl, že je to špatně,“ poznamenal rozpačitě.

Alkoholici či propuštění vězni?

Pavla Ježková z petičního výboru je přesvědčená, že Stařeč tento typ bydlení nepotřebuje. „Záměr Michaela Kralerta je čistě účelový a nepotřebný. Lidi, kteří by jeho byty využívali, na našem území a v blízkém okolí nemáme,“ řekla.

V petici je uvedena řada výtek. Například že budoucí obyvatelé sociálních bytů budou narušovat klid, nečinně se potulovat po Starči a okolí a vzroste kriminalita.

„Podle podmínek dotace se mohou nastěhovat pouze osoby v produktivním věku s nízkým příjmem pod 1,6 násobek životního minima, bez majetku, v hmotné nouzi a současně s nevyhovujícím bydlením. Zahrnuje to celé sociální spektrum, od docela pohodových lidí až po notorické alkoholiky, matky v tísni a osoby propuštěné z výkonu trestu,“ zjistili například autoři petice. Nájemní smlouva bude stanovena na maximální dobu dva roky, s možností krátkodobého prodloužení nájmu maximálně na šest let. „Ve skutečnosti tam tedy budou fluktuanti, kterým na Starči vůbec nezáleží a nemají k ní žádné vazby,“ píše se v petici s tím, že například důchodci na toto bydlení vůbec nedosáhnou.

Nikola Mejzlíková, Třebíč, 26. ledna 2020, 2900 g, 50 cm
Podívejte se na další miminka narozená na Třebíčsku

„Nelze si vymezit osoby, které se mohou ubytovávat; provozovatel bytů dnes slíbí, že tam nastěhuje pouze milé a poctivé nájemníky. Ovšem dotační podmínky mluví jasně, koho může ubytovat a nemůže si vybírat. Navíc za rok tady může být jiný provozovatel, kterému bude Stařeč lhostejná, a budeme se potýkat se skupinou nepřizpůsobivých občanů,“ stojí v textu petice.

Kdo je investor Michael Kralert

Pochází z Třebíče. Pracoval v managementu České spořitelny, za Třebíč hrával hokej, v Praze působí v konzultační společnosti, před několika lety se účastnil výběrového řízení na ředitele Českého rozhlasu. U jeho jména bývá zmínka i o pozici finančního ředitele České televize na konci 90. let.

Michael Kralert se hájí mimo jiné tím, že byť se dokázal profesně prosadit a dnes se mu finančně daří, sám pochází z rodiny, která nebyla sociálně silná a svůj stařečský projekt vnímá jako osobní příspěvek ke zlepšení sociální problematiky regionu. „S představiteli, kteří organizují petici, bych se rád sešel a osobně s nimi pohovořil, aby se vše vyjasnilo. Možná mohla být komunikace z mé strany lepší už dřív,“ poznamenal.

Plasty, papír už nemusí občané skladovat, než je odnesou do společného kontejneru. Hodí je do svých nádob doma. Ilustrační foto.
Kontejner u každého domu. Moravské Budějovice posilují třídění