„Moje dojmy jsou moc dobré. Je to srdečný muž,“ říká třiaosmdesátiletá paní Jarmila, která se teprve před několika hodinami vrátila z daleké cesty. Do poslední chvíle nevěřila, že se její přání stane skutečností.

„Zázraky se dějí,“ usmívá se Eva Šebová z Domova pro seniory v ulici Manž. Curieových, která paní Jarmilu do Vatikánu doprovázela. Přání paní Jarmile splnila Ježíškova vnoučata, to je projekt Českého rozhlasu. Propojuje osamocené lidi v domovech s dobrovolnými dárci, kteří nezištně chtějí druhým udělat radost.

Julie Ujčíková, Třebenice, 30. listopadu 2017, 3400 g, 50 cm
Podívejte se na miminka narozená na Třebíčsku

Eva Šebová se zapojila už do prvního ročníku projektu v loňském roce. Tehdy měli v domově asi dvacet osamělých klientů. „Ptali jsme se, co by jim udělalo radost. Někomu se třeba rozbije televize a nemá úspory ani tak velký důchod, aby našetřil na novou,“ popisuje Eva Šebová. To byl zrovna případ manželského páru z třebíčské domova. Přáli si televizi a opravdu ji v prvním ročníku Ježíškových vnoučat dostali.

Letos se projekt rozrostl. Obdarovaných jsou jen v třebíčském domově tři desítky. Přání lidí bývají rozmanitá. Pan Ludvík si například přál rotoped. Složilo se mu na něj 120 lidí, mezi nimi manželský pár z Německa. Paní Helenka měla přání skromné, grilované kuře. Jeden z dárců jí je přišel předat osobně.

Spojka mezi oběma stranami

Eva Šebová je jakousi spojkou mezi dárci a obdarovanými. Telefonuje, píše, mailuje. „Snažím se, aby Ježíškova vnoučata měla maximální zpětnou vazbu. Posílám jim fotografie a dopisy, píšu jim, co na dárek pán či paní říkali,“ vypráví.

V její kanceláři se hromadí balíčky. Některé dárky už předala, jiné chce odevzdat až den před Štědrým večerem.

„Někteří dárci přijdou osobně. Jsou mezi nimi tací, co slíbili, že budou docházet dál. Donesou cukroví, chtějí našim klientům třeba něco přečíst,“ poznamenává Eva Šebová. Sama je jedním z Ježíškových vnoučat. Dárek poslala nedávno.

Střední průmyslová škola v Třebíči má nové učebny.
Průmyslová škola v Třebíči má sedm nových učeben

Protože radost ze splněných přání nemívají jen obdarovaní, ale zjevně i dárci. Ježíškova vnoučata k projevům dobré vůle všestranně inspirují. „Jedna paní nám napsala, že ji také někdo obdaroval a ona že chce dobrý skutek poslat dál,“ uzavírá Eva Šebová.

Ježíškova vnoučata
Ježíškova vnoučata je projekt Českého rozhlasu. Propojuje osamocené lidi v domovech pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar. S nápadem na obdarování opuštěných lidí v domovech pro seniory přišla na podzim roku 2016 novinářka Olga Štrejbarová. Ježíškova vnoučata plní mnohdy dlouholetá lidská přání. Od knih a bot až po zážitková přání, jako je návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi. Na stránkách www.jeziskovavnoucata.cz si může každý přání seniorů vybrat a splnit.