Dva kameny se už několik týdnů nachází v židovské čtvrti, ten třetí byl ve středu slavnostně umístěn před Černý dům na Karlově náměstí.

Myšlenka stolpersteinů pochází z Německa, kde se začaly umísťovat počátkem 90. let. Od té doby jich po celé Evropě vzniklo přes 23 tisíc, v České republice se počítají na stovky. Kámen, na kterém je vyraženo jméno oběti, datum narození a úmrtí, svou přímostí vyvolá v člověku okamžitou emoci a donutí jej k zamyšlení. Umísťuje se před dům zavražděných, v případě Černého domu připomíná Annu Taussigovou Ingberovou. Narodila se v roce 1922, už v 17 letech se provdala za rabína Mojžíše Ingbera. V roce 1943 byla deportována do Terezína, odtamtud v témže roce do Osvětimi, kde byla téměř okamžitě zavražděna. A o 70 let později došlo za účasti zástupců města, médií, její dávné přítelkyně i občanů k uctění její památky.

Jaromíra Hanáčková přiblížila přítomným smutný osud mladé dívky, dva dělníci se postarali o zasazení stolpersteinu do dlažby, rabín Boris Barak Selinger přednesl modlitbu za zemřelé a několik dam položilo ke kamenu květiny. Jedna z nich byla i od Ludmily Komendové, dávné přítelkyně Anny Taussigovoé Ingberové. „Seznámily jsme se v první třídě a od té doby jsme byly pořád pohromadě," vzpomíná Ludmila Komedová na svoji kamarádku. Ceremoniál ji velmi dojal, odcházela z něj se slzami v očích, na svoji kamarádku nezapomněla ani po spoustě let.

Díky stolpersteinu teď na Annu Taussigovou Ingberovou nezapomene ani spousta dalších lidí. A vzpomínání bude pokračovat, brzy přibudou další kameny zmizelých. Potvrdila to ředitelka MKS Jaromíra Hanáčková: „Jejich počet bude v Třebíči narůstat, aby naši spoluobčané, kteří měli podobně smutný konec, mohli být uctěni alespoň touto formou."

TADEÁŠ MAHEL