„O památné kameny jsem se začal zajímat před několika lety poté, co jsem odešel do důchodu. Zjistil jsem, že lidí, kterým učarovali tito němí svědkové časů, je dost. V Aši je spolek, který propracoval evidenci nejen památných, ale i smírčích kamenů. Řekl jsem si, to je ono a pustil se do hledání. Postupem let se přidalo několik podobně smýšlejících lidí, až se počet těch, kteří se na vzniku knihy podíleli, zastavil na pěti,“ zavzpomínal na počátek Emanuel Nožička, jeden z autorů nové publikace.

Kniha jako katalog

Díky mravenčí práci se autorům podařilo zdokumentovat celkem 66 památných kamenů, které se na Třebíčsku dochovaly do dnešních dnů. „Vzhledem k tomu, že se před několika lety změnily hranice okresu, zahrnuli jsme do publikace i kameny, které jsou v blízkosti našeho okresu, ale v současnosti se nacházejí ve správním okrese Jihlava, Žďár nad Sázavou a Znojmo. Těch je celkem sedm,“ doplnil Emanuel Nožička.

„Kniha je koncipována jako katalog. Každý kámen má své číselné označení, nechybí jeho barevná fotografie, kresba a popis místa, kde se nachází.
„Přesná místa jsme souřadnicemi záměrně neoznačovali, protože není výjimkou, že se tyto památky z naších zemí ztrácí. Víme o 26 z nich, které během let zmizely. Pokud existuje o daném kameni jedna či více pověstí, nechybí tu,“ dodal Nožička. Spolu s ním se na vzniku publikace podíleli Marie Dvořáková, Karel Průša, Jan Horký a František Peštál.

Slavnostní křest knihy proběhne v pátek 21. ledna v sále hudebního oddělení Městské knihovny Třebíč. Už o den později bude k dostání v Knihkupectví Trojan na Karlově náměstí. Sedm dní po slavnostním představení proběhne v pátek 28. ledna od 17 hodin ve stejném knihkupectví autogramiáda všech autorů. Kniha nazvaná Památné kameny a pověsti na Třebíčsku má 168 stran a její cena je 248 korun. Zatím vyšla nákladem tisíc kusů.