Jak vysvětlil Jiří Bezděk tiskový mluvčí elektrárny, v rámci plánované odstávky druhého bloku pro výměnu paliva, která začala minulý pátek a potrvá do února příštího roku, provádí energetici nejen výměnu jedné čtvrtiny paliva za čerstvé. „Ale provedou také rozsáhlé kontroly tlakové nádoby reaktoru i dalších zařízení primárního okruhu, jako jsou například parogenerátory a hlavní cirkulační čerpadla,“ upřesnil Bezděk.

Desítky betlémů a stovky jejich postaviček lze nyní vidět na třebíčském zámku.
Desítky betlémů. Na třebíčském zámku začala tradiční vánoční výstava, podívejte

K tomu, aby mohly některé práce provést, musí na tři týdny z reaktoru vyvézt veškeré palivo do sousedního bazénu skladování. „Vyvážka probíhá za pomocí stroje, který je jedním z nejdůležitějších zařízení nezbytných k zajištění provozu jaderné elektrárny. Jeho některé části byly v uplynulých týdnech modernizovány. Poprvé po 35 letech provozu se tak zavážecí stroj pohybuje po zcela nových kolech i kolejové dráze, která je součástí nejpřísněji sledovaného prostoru tzv. postamentu bloku na reaktorovém sále,“ vysvětlil Roman Havlín, ředitel elektrárny Dukovany.

Elektrárna má tyto zavážecí stroje celkem dva a oba prošly „omlazovací kůrou“, díky které budou moci spolehlivě sloužit dalších 30 let. Hmotnost každého stroje je 50 tun a pohybuje se po kolejové dráze, která propojuje tři hlavní oblasti. Reaktor, bazén skladování použitého paliva a šachtu číslo 1, která slouží pro zavezení čerstvého paliva nebo pro zavezení použitého paliva do obalových souborů.