„Při prvním ročníku bylo asi třiatřicet vzorků, v loňském druhém ročníku jich už bylo dvaačtyřicet,“ popsal rostoucí zájem o soutěž starosta obce Jan Nekula.

Dorazili i přespolní. „Tahle akce je skvělý nápad a má dobrou atmosféru. Lidi se tu potkávají, mám tu spoustu známých,“ mínil o akci Miroslav Ondrák z Třebíče, pocházející ze sousední obce.

Při degustaci přivíral Miroslav Šindelář z Dančovic zasněně oči: „Tohle je už třiadvacátá ochutnávka. Mám tu zapsané i kandidáty na vítěze – ty si poznamenávám zvlášť: 32, 15 a 1. Taky jsem přihlásil vzorek – dvouletou švestku.“ S tou nakonec získal druhé místo od laické poroty. Do té se mohl dostat každý, kdo přihlásil do soutěže svůj vzorek pálenky a přinesl půl litru pálenky v průhledné láhvi. „Po párku jsem dával samé jedničky, pak jsem si dal pauzu a bodování se zvýšilo,“ s humorem konstatoval jeden z hodnotitelů vzorků.

Švestky hrály prim

Na akci se dostavili i odborníci – majitelé pálenice. „Ročník od ročníku jsou tady vzorky vyrovnanější, těžko se to posuzuje,“ popsal své pocity Josef Křivan z hornické pálenice.

V tom s ním souhlasil i majitel polické pálenice František Šimka: „Proti loňskému roku se ta kvalita hodně zvýšila a je to hodně vyrovnané. Myslím si, že lidé věnují přípravě kvasu už větší pozornost.“ Osobně privileguje pálenku z broskví a také švestek.

Poslední sezonu se prý dělala hlavně pálenka z jablek, bylo znát, že švestek bylo málo. Přesto valná většina soutěžních vzorků byla pálenka ze švestek.

Laická porota nakonec jako nejlepší vzorek vyhodnotila pálenku ze švestek Jaroslava Davida z Police, druhou nejlepší byla rovněž pálenka ze švestek a sice od Josefa Křivana z Hornic, třetí příčka náleží Jaroslavě Tobolkové z Kostník za pálenku z meruněk. Cenu odborné poroty získal Miroslav Šindelář mladší z Dančovic.