Nárůst počtu nemocných se podařilo alespoň zbrzdit díky volnu na školách. „Jinak by pravděpodobně byl nárůst počtu nemocných větší. Přenos se díky prázdninám přerušil. Děti nejsou na hromadě uzavřeny spolu ve třídě. Chybí tam velký kolektiv," řekla včera vedoucí protiepidemického oddělení třebíčské hygieny Hana Pavlasová.

V kraji je nemocnost na hodnotě 1 669 nemocných na sto obyvatel. V jednotlivých okresech tak během uplynulého týdne přibývala zařízení, která omezovala možnost návštěv. Zavíraly se domovy důchodců, nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných a naposled i Psychiatrická nemocnice Jihlava.

Podle čerstvých čísel v pátek rozhodovali o případném zákazu návštěv i v třebíčské nemocnici. Spolu s pelhřimovskou byla až do včerejšího dne jediná v kraji bez omezení. To však již dnes neplatí. „S ohledem na chřipkovou epidemii platí od 7. února do odvolání v třebíčské nemocnici zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních," informoval včera odpoledne mluvčí nemocnice Petr Palovčík.

Jednotlivá zařízení se rozhodují podle čísel, která jim poskytne místní hygienická stanice. „My informujeme o počtu nemocných a případně o tom, zda byl překročen epidemický práh. Na jejich zvážení je, jak se rozhodnou. Zda případně omezí návštěvy. Informujeme každého, kdo má zájem, ale především domovy důchodců, sociální služby, nemocnice a dáváme zpětnou reakci i všem praktickým lékařům," popsala Pavlasová.

Informace dostává nemocnice každý týden. Ostatní hygiena informuje až při překročení hranice epidemie. „To je hranice, při které by měli zvážit omezení návštěv. Ale mohou se samozřejmě rozhodnout sami i na základě vyšší lokální nemocnosti," dodala Pavlasová.

Nejvíc nemocných bylo mezi dětmi do pěti let. „Je velký nárůst pravé chřipky, nejvíc případů je v Jihlavě," uvedla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Dvořáková upozornila na to, že pravá chřipka je velmi nakažlivá, nemocní lidé by měli zůstat doma. Několik pacientů s chřipkou už bylo hospitalizováno v jihlavské nemocnici, ale v kraji nebylo v souvislosti s tím zaznamenáno žádné úmrtí. Vzhledem k tomu, že se příští týden děti vrátí do škol, nedá se v nejbližší době očekávat, že by se nemocnost snižovala.

Hranice epidemie 1700 nemocných je překonána na Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku, naopak na Pelhřimovsku, Žďársku v okrese Havlíčkův Brod od minulého týdne ve statistikách hygieniků nemocných mírně ubylo. „Ale dá se říci, že epidemie je plošná v celém kraji," uvedla Dvořáková.

Zákaz návštěv platí také v jihlavské a havlíčkobrodské nemocnici, v těchto dvou městech nemohou lidé navštěvovat ani pacienty psychiatrických nemocnic. V novoměstské nemocnici až do odvolání platí zákaz návštěv na jednotkách intenzivní péče a na oddělení ARO. Návštěvy nesmí ani do domovů důchodců v Pelhřimově a v Proseči u Pošné, Telči, do Charitního domova Moravec na Žďársku. Uzavřena je rovněž LDN Háj u Ledče nad Sázavou.