Z obav před možnými problémy při jednáních se zdravotnickým personálem si muž z Třebíče nepřeje být zmiňován svým celým jménem. V dalším textu je tedy uváděn pod pseudonymem Karel.


„U urologie mám nález, spěchá to. Objednal jsem se na na vyšetření cétéčkem. Mám na ledvině nádor,“ vysvětluje svůj závažný zdravotní stav pan Karel. Potřebuje operaci. Po předchozí konzultaci se svou praktickou lékařkou a odborném vyšetření na urologii se objednal s předstihem na prohlídku přístrojem počítačové tomografie, běžně nazývaným „cétéčko“.


Když se však pan Karel ve smluveném termínu dostavil do třebíčské nemocnice na oddělení radiodiagnostiky, řekli mu tam, že ho nevyšetří. Prý jsou CT lůžka jen pro pacienty s hmotností do 115 kilogramů. On váží bohužel o dva kilogramy více.


„Lehátka prý mají cejchovaná do 115 kilo. Řekli mi, že z vyšetření tudíž nebude nic,“ stěžuje si pan Karel. Lékařka mu podle jeho slov poradila, ať se nechá vyšetřit na některém z okolních pracovišť v Brně, Znojmě nebo Jihlavě. Jeho onemocnění je však akutní a dochází tak ke zbytečné časové prodlevě. Na jeho váhu se podle pana Karla mohli zeptat už při sjednávání termínu vyšetření.


Přístroje mají hmotností limity


Podle Anny Nesvadbové, mluvčí Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, mají všechny přístroje hmotnostní limity. Jsou dané jejich výrobci. „Nosnost našeho cétéčka na radionukleární klinice je 120 kilogramů. Vyšetřit můžeme i pacienta s vyšší hmotností, záleží pak ovšem na jeho tělesných proporcích,“ vysvětlila Anna Nesvadbová.


Všechny přístroje počítačové tomografie, mají váhový limit 120 kilogramů. Vyšetření ještě těžšího člověka možné je, musí však být v závislosti na tvaru jeho těla zajištěn posun pohyblivé částí přístroje.


Podle ředitele třebíčské nemocnice Petra Mayera by pan Karel měl sdělit konkrétní okolnosti celé záležitosti vedení nemocnice. „Jen na základě oficiálně podaného podnětu lze problém řešit,“ řekl Petr Mayer.


Pokud jde o pacienty, kteří váží více kilogramů než je běžný průměr, vyskytuje se v praxi občas problém i s jejich přepravou. V extrémních případech mohou vypomoci v rámci integrovaného záchranného systému hasiči. V prosinci takto asistovali na Třebíčsku zatím jedenkrát. V kraji Vysočina je podle vyjádření krajského operačního a informačního střediska podobných zásahů každý měsíc několik.