K pohodové atmosféře vyhrával na břehu na saxofon důchodce Jan Nahodil. „Jak zahoukám jako parník, tak se všichni ve vodě musí potopit,“ tvrdil neoblomně, ale s šibalským úsměvem.

Mezitím počet přihlížejících kvapem narůstal. Ze vsi se přišly podívat desítky lidí. Mnozí si s sebou vzali fotoaparát či fotící mobil, někteří v chladu neodolali posilujícímu truňku.

Čtveřice nastoupených lesonických borců u břehu, ještě zimně oděných, mudrovala, zda si ve vodě zaplavat či nikoliv. „Včera byly na hladině vlnky, dneska už nám hladina zamrzla,“ posteskl si Milan Šťáva z Lesonic, který celou akci zosnoval. Nakonec mohutnící dav diváků přesvědčil kvarteto k odvážnému činu. Šťáva rozhodl, že hladinu podobající se tenkému sklu rozbijí dřevěnou tyčí. Na břehu se začala čtveřice mužů vysvlékat do plavek a za mohutného jásotu a povzbuzování publika se řítila do vody. Takřka na poslední chvíli se k nim přidal i jeden přespolní otužilec.

Nejvíce si zaplaval přespolní

V recesistických pruhovaných plavkách se do vody nořili Milan Šťáva spolu s Michalem Caklem. Miroslav Dohnal se takto „otužoval“ potřetí. Jak na sebe prozradil, do „ledovky“ na Nový rok se namočí jen z recese. „V létě sem nechodím a v zimě tu takhle blbnu,“ řekl. Svoji otužileckou premiéru si na místě odbyl Jiří Ferdan, který Deníku před vkročením do vody přiznal: „Prohrál jsem v sázce a tak jsem teď tady.“

Borci ve vodě pobyli krátce a zapózovali pro objektivy fotoaparátů. Nejdéle ve vodě vydržel a kousek si zaplaval Vladimír Puklický ze Zárubic. „Otužuji se už dva roky. Denně se sprchuji studenou vodou,“ netajil se. Spokojený dav ocenil výkony všech odvážlivců bouřlivým jásotem.