„V současnosti se mění provozní řád hřbitova. Poprosila jsem zástupce technických služeb, ať otevírací dobu upraví,“ uvedla.

Budou to schvalovat v Jihlavě

Změnit provozní řád hřbitovní, na to je potřeba razítko z hejtmanství v Jihlavě. Aktuální otevírací doba hřbitova platí od roku 2002. „Roste kriminalita, zapracovaly se požadavky zastupitelů. Městu je předložený ke schválení nový provozní řád, ve kterém se dá otevírací doba upravit podle potřeby. Schválí ho Kraj Vysočina jako nadřízený orgán, město ho pak vydá,“ vysvětlil následný postup František Kuchta, jednatel městských technických služeb.

Teď je podle jeho slov na vedení města, aby doladilo detaily kolem otevírací doby, pamětních hrobů, hrobů opuštěných i vojenských.

Žeton místo pětikoruny?

A zastupitel Petr Stejskal přidal další podnět: aby se důchodcům či pohybově znevýhodněným lidem lépe zpřístupnily hřbitovní záchodky, které jsou na pětikorunu. Ne každý ji má u sebe, přičemž hůř pohyblivý člověk může mít velký problém, pokud se na toaletu nedostane. Stejskal by byl například pro to, udělat žetony, které by radnice této vybrané skupině lidí za paušální poplatek poskytla.

Hřbitov nedávno prošel modernizací za víc jak 3,6 milionu korun. Z toho 1,7 milionu se investovalo do budovy se záchody, zbytek do komunikace, chodníků a inženýrských sítí.

Lucie Potůčková
Peer konzultant je člověk s vlastní zkušeností