„Hodně nákladních aut si přes naši obec krátilo cestu do Přibyslavic. Řidiči netušili, že na silnici je podjezd, kam se vejdou auta nepřesahující výšku 3,2 metru. Nebylo pak výjimkou, že řada z nich musela couvat a v obci se složitě otáčet, hlavně v zimě to bylo hodně náročné, “ vysvětlila důvod instalace nové dopravní značky starostka Radonína Věra Kudrnová.

Na úzké místní komunikaci to přitom není jen tak, potkat se s několikatunovým obrem. Ani opravy takové cesty nejsou zrovna levnou záležitostí a těžká auta udělají s povrchem silnice své. Z necelého milionu obecního rozpočtu se pak těžko hledají peníze na opravy.

Jednání s dotyčnými úřady začala starostka Radonína vloni v létě. „Nemohu říct, že by jednání s jednotlivými institucemi byla nějak obtížná, to rozhodně ne, ale spíše zdlouhavá. Potřebná značka je už ale na skladě. Teď záleží hodně na počasí a pracovníci třebíčské Správy a údržby silnic ji přijedou namontovat,“ doplnila Kudrnová.

Řidiče kamiónů na radonínskou okresku často navedou satelitní navigace. Že je za obcí překážka v podobě nízkého podjezdu, však už tato zařízení šoférům neřeknou.

„Starostka požádala o značky odbor dopravy na třebíčském úřadu. Vzhledem k tomu, že se obec nachází na hranici okresu, stejnou žádost posuzoval i odbor dopravy jihlavského magistrátu. To je u silnic II. a III. tříd obvyklý postup. O jejich značení rozhoduje příslušný správní úřad, pod nějž dané území spadá,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na hlavním tahu z Třebíče do Jihlavy tak budou před křižovatkou na Radonín umístěny informativní značky, upozorňující na maximální výšku 3,2 metrů, a to v obou směrech jízdy.

Na samotné silnici vedoucí přímo do Radonína pak bude umístěna zákazová značka s dodatkovou tabulí s počtem kilometrů, po jaké vzdálenosti od značky se překážka nachází .

„Oba úřady s návrhem na označení silnic novým značkami souhlasily, své k tomu řekli i policisté. Návrh přitom posuzovali jak z hlediska bezpečnosti provozu, na zřetel vzali i výhledové podmínky,“ doplnila policejní mluvčí.