Přízemní dřevěná budova Domu dětí a mládeže byla na lesnatém návrší Hrádku otevřena v září 1986, tehdy pod názvem Okresní dům pionýrů a mládeže. Výhodou objektu je především to, že leží v blízkosti centra města, přesto ale prakticky uprostřed přírody. Děti mohou venku hrát nejrůznější hry. Spolu s druhou pobočkou ve Švabínského ulici tvoří jeden subjekt.


Existenční nejistota Hrádku už trvá několik roků. Jeho uzavření k 30. červnu kvůli havarijnímu stavu je už jen vyvrcholením. „Nepovolili nám letní činnost.


Hrádek teď funguje jen jako sklad materiálu,“ posteskl si ředitel DDM Miloš Fiala. „Kroužky jsme přesunuli do pobočky ve Švabínského ulici, něco do sportovních zařízení,“ doplnil. „Co se týká celého DDM, tak máme asi 60 kroužků s počtem členů kolem 670,“ řekl Fiala. Kroužky probíhají kromě obou budov Domu dětí a mládeže i na jiných místech Třebíče.


Třebíčští zastupitelé se s problematikou DDM Hrádek seznámili nedávno na semináři. Záležitost má dlouhý vývoj.


Nabízí se zdravotní škola


„Situace je těžká. My kromě bývalé zdravotní školy v Hasskově ulici žádné jiné volné místo nemáme. Budovu na Hrádku bychom nechtěli, ta je mimo provoz,“ vysvětlil místostarosta Jan Karas. Jiným městům podle jeho slov kraj Vysočina předával organizace ve funkčních budovách.


„Technický stav DDM Hrádek známe, víme jaké jsou problémy. Chápeme postoj města a budovu pouze nabízíme. Její převzetí i další eventuelní použití je plně v kompetenci města Třebíče. Nabídku přijmout nemusí,“ sdělila za kraj Vysočina mluvčí Jitka Svatošová. „Město obdrželo od kraje nabídku, čekáme na reakci. Pokud město nebude mít o budovu na Hrádku zájem, lze předpokládat, že kraj Vysočina ji nabídne k prodeji jiným subjektům,“ doplnila krajská mluvčí Svatošová.


„Je to otevřené. Město rozhodně nechce nechat hodit Dům dětí a mládeže Hrádek přes palubu. Těžko ovšem teď říct, jaké bude řešení,“ řekl místostarosta Karas.