V rámečku naskočí buď jeden proužek, tehdy je výsledek negativní, prověřovaná osoba si může oddychnout. Anebo se proužků může vyrojit hned několik.

V tom případě končí legrace, protože je jasné, že testovaný užil zakázané látky. U věkové kategorie šesťáků až deváťáků na základní škole ovšem existuje předpoklad, že dotyčný si před vyučováním dal maximálně nějakého toho „práska“ marihuany, aby mu škola ubíhala lépe.


„Test, který jsem objednal, se jmenuje 5+. Dokáže prokázat přítomnost až čtyř různých typů drog, pátou možností je negativní výsledek,“ uvedl ředitel Základní školy 0tokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou Michal Scigiel.


Zvolil tento zásadní krok poté, co se v jeho školském zařízení začaly množit případy podezření na užití drogy některým z žáků.


„Takové dítě je jakoby duchem jinde, má rozšířené zorničky a podobně,“ vysvětlil Scigiel. Podle jeho mínění nemá cenu strkat hlavu do písku a tvářit se, že se nic neděje. A tak koncem loňského školního roku rozdal dotazníky rodičům žáků zmíněné věkové kategorie s otázkou, zda souhlasí, aby jejich dítě případně testoval.


„Z 220 rodičů jen asi dva byli proti,“ zmínil ředitel. Zároveň vydal vnitřní směrnici, jež testování uvedla v realitu.


„No mně je to fakt jedno, může si mě zkoumat, jak chce, protože trávu nehulím,“ holedbala se jedna z žákyň evidentně již pubertálního věku. Kluci stojící opodál jen protáhli obličej a bez komentáře odkráčeli k šatnám.


„Tipl bych si, že na naší de facto venkovské škole se to může týkat deseti patnácti procent dospívajících. Ve městech to ale bude o něco horší,“ naznačil ředitel Scigiel.


Test letos zatím žádný neuskutečnil. Jak říká, mylná je představa o nějakém pravidelném prověřování: „Jde spíš o to, že mi kantor či zaměstnanec školy sdělí, že některý z žáků se chová divně, vykazuje známky požití drog.“ Když už podezření vznikne, žák se dostaví do ředitelny, ředitel nebo jeho zástupce spolu s třídním učitelem a školním metodikem provedou testování. Pokud se prokáže přítomnost drogy, uvědomí nejprve rodiče. Když nebudou k zastižení, přichází na řadu lékařská služba, sociální kurátor, policie.


„My o takové kontrole žáků neuvažujeme, nevím, že by se na naší škole něco takového rozmáhalo. Dětem nabízíme preventivní přednášky,“ prozradil například přístup své školy ředitel třebíčské ZŠ Benešova Jaroslav Dejl.

Další článek k tématu najdete zde.