Původní plán byl začít s rekonstrukcí nepřehledné křižovatky u pošty v květnu. Minulý týden se ovšem vyskytly problémy s předválečnou klenutou stokou pro dešťovou vodu, takže zatím není jasné, kdo co zaplatí, na kolik nakonec může oprava vyjít a jaké budou termíny uzavírek.

„Odlehčovací stoka na dešťovou vodu je už stará, v minulosti se nad ní propadala vozovka. Jedná se o místní kanalizaci, podle pravidel svazku obcí je tedy oprava v režii města,“ konstatovala Jarmila Kašková z Vodárenské akciové společnosti, divize Třebíč. Stoka je podle ní problematická od cukrárny v ulici Bedřicha Václavka téměř po vyústění do řeky, náklady na její obnovu mohou vyšplhat na miliony korun. „To je ovšem pouze můj prozatímní odhad, jsme na počátku jednání s radnicí, požadujeme i rekonstrukci části vodovodu,“ dodala.

Stále nedořešené je přecházení chodců přes Spojovací ulici od sídliště Horka Domky ke Stop Shopu. Zatím chybí zapojení všech dotčených stran do několikamilionového finančního vypořádání už existujících semaforů u Intersparu. Teprve potom je vytvoření zebry s vlastními semafory možné.

V místě se střetávají zájmy pěti stran: Je zde hranice katastru Třebíče a Stříteže, už stávající semafory patří developerovi Intersparu. Na straně Stop Shopu jsou dva subjekty, které by se rovněž měly podílet na společné platbě. Třebíč a Střítež nemají problém s dohodou na finančním vypořádání, s developerem Intersparu je vstřícná domluva. Chybí ale dobrozdání dvou subjektů, které mají své zájmy na straně, kde vyrostl Stop Shop. Jak vše dopadne, ukážou následující měsíce.

Rozšíření Hrotovické ulice

Radnice pokládá za důležité rozšířit o jeden pruh Hrotovickou ulici, která hraje důležitou roli v dopravní špičce. Už je zahájené územní řízení. „Pomohl nám zastupitel Vladimír Malý (ČSSD), díky němu máme příslib krajských peněz,“ zmínil vedoucí třebíčského odboru dopravy Aleš Kratina. Zatím úředníci vyřizují nutná povolení, chystá se výběrové řízení na zhotovitele. Stavební práce by se měly uskutečnit letos.