Kromě omezení pro obyvatele Náměště a řidiče projíždějící po hlavní trase z Třebíče na Brno to znamená komplikace pro pořadatele a návštěvníky kulturních i jiných akcí.

„Kdo nemusí, ať do Náměště vůbec nejezdí," varoval všechny řidiče náměšťský starosta Vladimír Měrka. Řadě lidí však, pokud nechtějí přijít o svoji oblíbenou akci, nic jiného nezbude. Zatěžkávací zkouška uzávěry a objízdných tras čeká okolí Náměště velmi brzy, 17. května je totiž na letišti naplánovaný den otevřených dveří. Na něj se každoročně sjíždí stovky automobilů, objízdné trasy po místních komunikacích se tak dočkají ostré prověrky. Vše navíc zkomplikuje souběžná oprava silničního mostu přes koleje mezi Náměští a odbočkou na Sedlec a plánovaná uzavírka v Kralicích. „Tyto uzavírky nijak neohrozí leteckou základnu, ale spíše veřejnost, která se bude chtít na den otevřených dveří podívat," řekl nadrotmistr Jan Hruška. Stejně jako u následujících akcí i tady se řidičům doporučuje vyrazit včas a být trpělivý.

Poslední náměšťská akce před půlročním dopravním omezením jsou automobilové Závody do vrchu, které se konají tento víkend. „Jsme strašně rádi, že nyní ještě uzávěra nebude. Dalším pořadatelům ale uzávěra život ovlivní výrazně, bude to problém," podotkl Vladimír Měrka.

Jisté komplikace očekává Michal Schmidt, dramaturg Folkových prázdnin: „Určitě budeme zveřejňovat doporučení pro návštěvníky festivalu, ale nejdřív to musíme probrat s organizačním týmem. Jedna z objízdných tras ale vede kolem kempu ve špitálku, takže nás to poznamená. Program to ale každopádně nijak neohrozí," konstatoval.

Smíření jsou s nastalou situací na zámku. „Je to nepříjemné, ale musíme se přizpůsobit. Kdo chce přijet, cestu k nám si i přes komplikace najde, jenom musí počítat se zdržením," řekl kastelán Marek Buš. Pro něj je důležité, že se na zámek bez problémů dostanou návštěvníci jedoucí od dálnice. „Odtud může jezdit dobrá polovina lidí, je dobře, že tady se nic neopravuje," mínil. „Mnohem horší pro nás bylo, když se opravovala silnice přímo u zámku, to nás omezilo výrazně na skoro dva měsíce," dodal Buš.

Půlroční uzavírku pocítí také letecká základna. Ta má téměř tisíc zaměstnanců a naprostá většina z nich do práce denně dojíždí. Tři čtvrtiny vojáků pak na letiště přijíždí ze směru od Brna, tedy skrze rekonstruovanou náměšťskou silnici, denně se to týká přibližně dvě stě padesáti automobilů. Větší komplikaci však pro základnu bude znamenat zářijové mezinárodní cvičení Ample Strike. „Nějaké komplikace by nastat mohly, ale už teď situaci řešíme. Na cvičení už máme vyznačené trasy, zjišťovali jsme jejich návaznost na objížďky a tam nás nic neomezuje. Projela to vojenská policie i specialisté na nadměrné náklady a vše je v pořádku," řekl Hruška.

TADEÁŠ MAHEL