„Od února se začnou stavět nové veřejné toalety na Karlově náměstí, hotové mají být do konce května. Budou stát do 3,5 milionu korun,“ uvedl třebíčský lidovecký starosta Pavel Janata.

Od března se začne s budováním chráněného bydlení v bývalé oční škole v Demlově ulici, město do úprav domu investuje 11,5 milionu korun.

V dubnu, ale pokud bude dobré počasí, zřejmě už v březnu, odstartuje dlouho chystaná rekonstrukce mostu přes náhon v Poušově. Vysoutěžená cena prací je 10,7 milionu korun. „Aby se stihla sezona v poušovském kempu, chceme být hotovi do konce června,“ předeslal místostarosta Vladimír Malý (ČSSD).

V dubnu také začne rekonstrukce Horovy ulice, potrvá do podzimu. Opravy vyjdou na 14,5 milionu korun, z toho 3,5 milionu zaplatí město.

V Borovině je u bývalé základní školy v Okružní ulici nevyužité sportoviště. Letos tam do října vznikne pěkný areál, přístupný veřejnosti, kde bude pestré sportovní vyžití. Přestavba vyjde zhruba na 15 milionů korun.

V dubnu, nejpozději v květnu, má začít budování podchodu pod Sucheniovou ulicí v úrovni podnikové prodejny pivovaru Bernard. „Vždy v polovině vozovky se bude pracovat, druhá polovina zůstane průjezdná oběma směry,“ vysvětlil místostarosta Malý. Podchod bude určený nejen pro chodce, ale zejména pro cyklisty, protože v těchto místech vedou cyklostezky. Ovšem dosud lidé na bicyklech museli překonávat frekventovanou hlavní silnici. Až bude podchod hotový, dojde k bezpečnému propojení části města poblíž Polanky s Libušiným údolím. Město za tyto stavební práce zaplatí po odečtení dotace pět milionů korun.

Například takovéto elektrokoloběžky nabízí turistům v Praze.
Za krásami města na elektrokoloběžce. I to plánují v Třebíči

V této souvislosti je nutné připomenout, že se stavba podchodu časově potká s rekonstrukcí Bráfovy třídy, tedy úseku stejné silnice. V dubnu začíná její druhá etapa, potrvá do října a jde o investici státu, kterému silnice patří. Sucheniova ulice i Bráfova třída leží na průtahu městem, je tedy potřeba počítat s dopravními komplikacemi.

Místostarosta Milan Zeibert (Břehy) připomenul, že přes léto bude opět rušno v sídlišti Horka – Domky. Bude se revitalizovat Hartmannova ulice. Konec by měl být v září,“ uvedl. Předpokládaná cena prací je 10 milionů korun.
Po letní sezoně začne oprava skokanského bazénu na Polance, potrvá do příštího jara a bude stát okolo šesti milionů korun.

V tomto roce taky odstartuje velká přestavba bývalého kina Moravia, ze kterého se stane komunitní centrum. Dělníci se budou v útrobách budovy pohybovat rok. Předpokládaná cena je 40 milionů korun, část pokryje dotace.

Zasněžené třebíčské památky ve středu 17. ledna 2018.
Zasněžené třebíčské památky. Podívejte se