Úřad vyzývá obyvatele i firmy, aby výrazně omezili odběry povrchové i podzemní vody. „Jedná se hlavně o mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění bazénů, kropení zpevněných ploch,“ uvádí se ve výzvě. Úředníci z odboru životního prostředí v Třebíči, pod který vodoprávní úřad spadá, avizují, že budou chodit na kontroly.

Zajímat je bude dodržování minimálních zůstatkových průtoků v řekách pod vodními nádržemi. Dohlédnou, zda se u vodních nádrží dodržuje manipulace v souladu s platnými manipulačními řády. Bude je zajímat, jak platné zákony a nařízení pro období sucha dodržují majitelé malých vodních elektráren. Zkontrolují, jestli se dodržují povolené odběry povrchové i podzemní vody.

„V případě, že bude sucho pokračovat a situace se zhorší natolik, že bude přechodný nedostatek vody nebo že bude ohroženo zásobování obyvatel pitnou vodou, nevylučujeme uplatnit pravomoci, které vyplývají z vodního zákona,“ upozorňuje úřad. Podle konkrétního ustanovení úředníci můžou na nezbytně nutnou dobu omezit nebo zakázat všechny dříve povolené odběry vody.

Jakmile někoho přistihnou při nepovoleném odběru, nebudou váhat s pokutami.

Výzva vodoprávního úřadu od nynějška zasahuje obce od Rouchovan po Trnavu, Heraltice či Opatov.

Výpravní budova na třebíčském nádraží je z roku 1883.
Výpravní budova na třebíčském nádraží se změní. Podívejte se

Ze tří zdrojů, které poskytují vodu pro Třebíčsko, jsou aktuálně potíže pouze v Heralticích. „Podzemní vody je tam méně než v minulosti, proto se jí i méně odebírá. Je to dlouhodobější záležitost. Vliv má i masivní kácení lesů v oblasti, vznikají holiny, to neprospívá,“ poznamenal tajemník svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč Karel Nedvědický.

„Jinak z Mostiště i z Vranova zatím omezováni nejsme, na Mostišti loni nějaké potíže byly, letos zatím ne,“ doplnil.

Nejvíc pitné vody proudí na Třebíčsko z Vranovské přehrady, přesněji řečeno z úpravny vody ve Štítarech.. „Naplněnost přehrady je mnohem lepší než loni nebo předloni touto dobou. I kvalita surové vody je zatím dobrá. S postupujícím létem se bude mírně zhoršovat, jak se bude víc prohřívat. Předzásobení je dobré. Nyní je hladina na takové úrovni, že chybí čtyři metry do přepadu,“ popsal tamní situaci vedoucí štítarské úpravny vody Jan Coufal.

Vandalismus. Ilustrační foto.
Někdo poškrábal a postříkal sprejem auto a motocykl

Dalešická přehrada má hladinu jezera dva metry pod maximem. „Což není tak špatné vzhledem k tomu, že je pomalu srpen. Pod Mohelnem se do řeky Jihlavy upouští dva kubíky za sekundu. Minimum je tam stanoveno na 0,78 kubíku vody. Takže se ještě nadlepšuje,“ vysvětlil Josef Blaha, vedoucí provozu vodních elektráren společnosti ČEZ.

Upouštění do řeky pod přehradou musí zůstat zachováno proto, aby i v době sucha netrpěly vodní živočichové a rostliny.

„Přítok do Dalešické přehrady je v současnosti 1 až 1,5 kubíku vody,“ doplnil Blaha.