Lidé v obci jsou větrníkům z většiny příznivě nakloněni. S nápadem oslovit soukromého investora přišel původně místostarosta Josef Vaněk. „Naše lokalita je pro výstavbu větrného parku ideální. Profit by z toho měla obec, majitelé pozemků i provozovatel,“ říká místostarosta Vaněk. Zprvu prý v samosprávě přemýšleli, že by elektrárnu postavili a provozovali sami, ale od záměru upustili. Pořízení jedné větrné elektrárny přijde na více než 80 milionů, a to by bylo pro městys s rozpočtem několika milionů příliš velké sousto.


S majiteli pozemků, na kterých by větrný park měl stát, se podle místostarosty Vaňka vedení městyse již dohodlo. Soukromý investor, kterým je firma Project International z Prahy, jedná nyní s krajským úřadem.


„Postavit bychom chtěli asi čtyři rotory, každý s výkonem 2,4 megawattů. Větší vrtule jsou méně hlučné a vytvářejí více energie,“ říká projektový manažer Filip Otevřel. „Bude záležet na vyjádření krajského úřadu. Pokud vše půjde bez problémů, stavět bychom mohli v roce 2010,“ vysvětluje Otevřel .
„Záměr posuzuje krajský úřad z hlediska vlivu na životní prostředí. Nyní probíhá fáze zjišťovacího řízení, v němž se může kdokoli do 4. prosince tohoto roku písemně vyjádřit,“ vysvětlila mluvčí kraje Jitka Svatošová.


Krajské samosprávě se však riziko nárůstu počtu větrných elektráren nelíbí. Ustavila již za tímto účelem pracovní skupinu. Vyzývá obce, aby pečlivě zvažovaly umísťování větrných elektráren na svých územích.


Větrné parky jsou v Česku k vidění v Krušných horách, ale také například u Svitav, Prostějova nebo Šumperka. Na Vysočině se zatím nachází jen jeden, a to u Pavlova na Jihlavsku.

IVAN PŘIBÍK