Podobného názoru jsou i na tamním úřadu městyse. „Byli jsme se podívat v Banticích na Znojemsku, kde mají přírodní koupací biotop. A to nás zaujalo. Něco podobného bychom rádi zbudovali i v Okříškách, kousek za Zámeckým rybníkem,“ řekl okříšský starosta Zdeněk Ryšavý.

Takové koupaliště s vodními rostlinami, založené na biologickém čistění vody, by bylo méně náročné na provoz než koupaliště s chlorovanou vodou. Podobná koupaliště jako v Banticích jsou k vidění na mnoha místech v Rakousku.

Bantický starosta: Určitě se vyplatí!

V Banticích na Znojemsku je přírodní koupací nádrž v provozu již od roku 2008. Nakolik se této třísethlavé obcí vyplatí, přiblížil bantický starosta René Remeš: „Určitě se to vyplatí! Roční náklady na provoz se pohybují kolem pětatřiceti tisíc korun. Vlastně to jsou jen náklady na elektrickou energii na přečerpávání vody.“

V příznivém počasí pro koupání se na útulném bantickém koupališti za den vystřídá i přes dvě stě lidí.

Vybudování koupací nádrže by nyní bylo příliš velkým soustem pro kasu městyse. „Bude to chtít peníze z evropských dotací v dalším plánovacím období. Odhadem by taková investice vyšla na osm až deset milionů korun,“ přemítá starosta. Proto považuje za vhodné začít zatím s vylepšováním podmínek u rybníka Pilný.

„V příštím roce bychom mohli u rybníka Pilný zbudovat kabinky na převlékání, toalety a kurt nebo hřiště na volejbal,“ míní starosta Ryšavý.
Okříšky mají vypracovanou studii na vytvoření rekreační zóny. Ta by mohla vést kolem Zámeckého rybníka od objektu zemědělského družstva, kde dříve bývala prasata. „Družstvo chov prasat zrušilo. Uvažujeme o tom, že bychom ten objekt s pozemky od družstva odkoupili,“ netají záměry okříšský starosta.