„Bloky jedna a tři najedeme během prosince a v návaznosti na znovuspuštění jednoho z nich odstavíme čtvrtý blok. Blok číslo dva spustit před koncem roku nestihneme," popsal plán Jiří Bezděk. Zítra to bude přesně čtyři měsíce, co se první dukovanský blok zastavil. Původně plánovaná dvouměsíční odstávka se nadále prodlužuje kvůli kontrolám svarů v elektrárenském zařízení. Na neprůkazné snímky svarů přišli inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který má do konce roku rozhodnout, zda prvnímu bloku v Dukovanech prodlouží po dosavadních třiceti letech provozu činnost. Nekvalitní asi pět let staré rentgenové snímky existují i u druhého a třetího bloku. Vedení elektrárny 18. září rozhodlo o jejich odstavení.

„Rozhodně to není tak, že bychom se dostali do nebezpečného stavu, ale prostě ty záznamy z minulosti nemají citlivost, kterou by mít měly," řekl už dříve ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. U odstavených bloků zahájilo vedení elektrárny další kontroly. U prvního a třetího reaktoru se testy úspěšně chýlí ke konci, u čtvrtého bloku následně začnou a u druhého bloku se s nimi neskončí před koncem roku. „Kontroly probíhají tak, aby bylo možno prokázat kvalitu dotčených svarů a v případě potřeby opravit vady," vysvětlila předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Firma Čez, která elektrárnu provozuje, už zahájila interní šetření, kdo za nekvalitní snímky nese zodpovědnost. Jejím podnětem se již zabývá Okresní státní zastupitelství v Třebíči, které se ho chystá předat k prošetření Policii ČR. Problematické rentgenové snímky s následným vyhodnocením a vystavením závěrečných protokolů provedla firma Tediko. Podle jejího jednatel Emila Kubíka je však na vyjádření zatím brzy. „Je to všechno čerstvé. Připouštíme, že se tam něco přihodilo, a jednáme v rámci firmy, jak se k tomu postavíme. Nicméně jsme připraveni jednat o případných reklamačních pracích a podílet se na řešení situace," přislíbil.

Jistou část viny připouští ale i Čez. Na nedostatečně průkazné snímky se totiž přišlo až po pěti letech od jejich vyhotovení a na jejich špatnou kvalitu upozornili inspektoři z SÚJB. „Naše technická kontrola na to měla přijít dřív a neměli jsme důvěřovat pracovníkům dodavatelské firmy, i když mají všechna potřebná školení a certifikace," uznal Jiří Bezděk s tím, že Čez už pracuje na interních opatřeních, aby se něco takového v budoucnu neopakovalo.