„Myslím si, že pokud se má něco podat, tak bychom se na tom měli nejprve dohodnout. Právník to odvolání podal bez našeho vědomí," řekla starostka Náramče Ludmila Jelínková.

Pavel Doucha z Advokátní kanceláře Šikola & Partners si však žádné pochybení nepřipouští. Podle něj byla dohoda s obcemi zcela jasná už dříve. „Moje vysvětlení je jednoduché, postupoval jsem plně a v souladu s plnou mocí, kterou mi obce daly. Souhlasily s tím, že je budu zastupovat v řízení o stanovení průzkumného území," odvětil právník Doucha.

Jakousi mluvčí za lokalitu byla donedávna Jana Nožičková, bývalá starostka Rudíkova. Za svým názorem, že obce musí zabránit průzkumům všemi dostupnými prostředky, si stojí i teď, kdy již v komunální politice nepůsobí.

„Zavazují nás k tomu referenda, která proběhla se zamítavým stanoviskem občanů," mínila.

Všech devět obcí z lokality se však před několika dny sešlo na společném jednání. „Dohodli jsme, že svá odvolání proti povolení průzkumů Ministerstvem životního prostředí stáhneme," řekl starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Ne všude se to však setkalo s kladným přijetím. Třeba právě v Náramči to zastupitelé na svém jednání, které se uskutečnilo minulou středu, odmítli. „Nemohu to za obec rozhodnout sama, nemohou to za nás rozhodnout ani starostové z lokality, ale pouze naše zastupitelstvo, které se usneslo, že odvolání už stahovat nebudeme, ale ukončíme spolupráci s advokátní kanceláří," popisovala Jelínková.

Podle advokáta Pavla Douchy stačilo ke změně názoru málo. „Pokud by například Nárameč už nechtěla v tomto řízení pokračovat a vyjadřovat se proti jeho průběhu, mohlo mi to vedení obce oznámit. Žádné takové stanovisko jsem však zatím neobdržel," hájil se.

Odvolání proti zahájení průzkumů podal Pavel Doucha za Nárameč, Budišov, Rudíkov, Hodov a Rohy.

Čím dál více starostů si uvědomuje, že zabránit průzkumům vlastními silami nemůže. „Vysvětlovat potom zastupitelům, proč se odvoláváme proti něčemu, co stejně nemůžeme zvrátit, je složité. Advokátní služby navíc nejsou nic levného," dodala starostka Náramče.

Rudíkovský starosta Zdeněk Souček před týdnem upozornil, že kdyby na Ministerstvo životního prostředí odvolání pěti obcí nedorazilo, mohly samosprávy v lokalitě Horka čerpat přislíbené sta tisíce už v letošním roce.

Stalo by se tak v případě, že by povolení průzkumů nabylo právní moci do konce prosince. Podle mluvčí ministerstva Jany Taušové by se to však ani tak nestihlo. „Zůstává totiž odvolání Sdružení pro záchranu prostředí Calla," podotkla. „I kdyby se rozkladová komise sešla před koncem roku, tak musí vypracovat své stanovisko, které je podkladem pro rozhodnutí ministra. Následně běží dle správního řádu další lhůty a úkony, než nabude rozhodnutí ministra právní moci," líčila Taušová.

Letos tedy průzkumy v lokalitě Horka s největší pravděpodobností nezačnou. Spekulovat o konkrétním datu nechtěla ani mluvčí Správy úložišť radioaktivního odpadu, které průzkumy organizuje, Tereza Bečvaříková.

„V současné době čekáme, zda stanovení území nabude právní moci," řekla.

O zásazích do zemské kůry může podle Ministerstva životního prostředí rozhodnout pouze stát, obce mají v tomto směru pouze konzultativní roli. Starostové proto postupně upouštějí od vzdoru, který nemá smysl a navíc je stojí i peníze. „Názory na to jsou dvojsečné. Žádný starosta ani žádné zastupitelstvo nemůže mít z této situace radost," poznamenala Jelínková.

Průzkumy, které si obce sice nepřejí, ale budou je muset respektovat, začnou nejspíš v příštím roce. Podle Terezy Bečvaříkové ze SÚRAO půjde o neinvazivní práce. Finanční příspěvky mají obce obdržet nejpozději do 120 dnů od konečného povolení průzkumů Ministerstvem životního prostředí.