Ukáží vám, co zajímavého můžete v přírodě spatřit, pokud se umíte správně koukat.

Hned dvě takové exkurze jsou připraveny na Třebíčsku na nadcházející víkend. Milovníci přírody se sejdou kolem deváté hodiny v lokalitě na Mrchovišti u Okříšek. Pěšky či na kole se na místo dá dostat po žluté značce. U soutoku u vodárny je pak nutné vyrazit vzhůru do zarůstajícího svahu.

„Byla zajímavá zejména v minulosti, než byla její část zavezena hlínou ze staveniště. Ale pěkná je i dnes. Je to poslední zbytek lesostepního stanoviště. Jde o bývalou pastvinu, kterých je nyní již v naší zemědělské krajině málo," popsala organizátorka Iva Suchá z Chaloupek.

Podle ní je každý podobný kousek přírody, který pomáhá zvyšovat biodiverzitu v naší krajině, cenný. „O místo pečuje centrum ochrany přírody se sídlem v Radoníně. Václav Křivan, který to vede, bude v sobotu vykládat, jak se taková lokalita udržuje," dodala Suchá.

Program je připraven pestrý a pro celou rodinu. Děti si vyzkouší lov se sítěmi na motýly. Co nachytají, budou moci poté zkoumat pod lupou. Čeká na ně také sledování ptactva dalekohledem i hledání všeho, co je v přírodě jedlé. Tatínci si budou moci vyzkoušet sečení kosou a maminky dostanou inspiraci pro zdravou výživu.

V devět hodin ráno mají na studeneckém nádraží sraz zájemci o exkurzi zaměřené na rozdíly v lesní a zemědělské půdě. Výpravu pod vedením Jaroslava Záhory z Mendelovy univerzity v Brně organizuje Západomoravská vysoká škola Třebíč a Zemědělská ekologická regionální agentura z Náměště nad Oslavou. Exkurze bude spojena s praktickou ukázkou odběru půdních vzorků (lesní a orné půdy). Účastníci si vyzkouší určení struktury půdy, pH a půdních organizmů.

„Očekáváme především zájem středoškoláků, určitě projeví zájem také ochránci přírody, skauti a další skupiny, které mají s přírodou a krajinou hodně společného," řekl rektor ZMVŠ Marek Matějek.

Setkání na Mrchovišti

Začátek kolem deváté hodiny dopoledne. Bližší informace na mailu: iva.sucha@chaloupky.cz od pátku na tel.: 776 603 682

Les a zemědělská krajina

Sraz: v 9.00 hodin, nádraží Studenec

Registrace na tel:

724 082 737 či 608 461 688