„ I přes tato omezení bude nadále na všech linkách zajištěna dostatečná nabídka vlaků. Jízdní řády České dráhy průběžně aktualizují v elektronických vyhledávačích a o jednotlivých omezeních detailně informují také na internetových stránkách,“ informovala tisková mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Vlakové dopravy na Vysočině se toto omezení týká hlavně u omezení rychlíku Rožmberk, dopadne především na cestující z Jihlavy směrem do Brna a do Českých Budějovic. Vlaky s označením R 652 pojedou v úsecích Jihlava – České Budějovice pouze v sobotu, a spoj číslo R 655 nepojede v úseku Jihlava – Brno. Omezení se dotknou také spoje České Budějovice – Jihlava (R 651) a vlaky jsou omezené také v úseku Brno – Jihlava (R 654).

„Je to katastrofa, vlaky už takhle jezdí málo, natož teď, to se člověk nedostane tuplem už nikam,“ mínila cestující Alena.

Vírská přehrada a její okolí.
Kvalitu vody ve vodních nádržích může ovlivnit kůrovec. Kraj pošle peníze

Cestující by měli také dodržovat epidemiologická opatření při nákupu jízdenek „Prosíme, aby k nákupu jízdenek využívali přednostně on-line prodejní kanály, ať už na e-shopu nebo v aplikaci Můj vlak. V případě nákupu jízdenek u pokladen ve stanicích upřednostňovali bezhotovostní platby,“ doplnila Rajnochová.

V koordinaci s Krajem Vysočina je od pondělí 19. října do odvolání omezen provoz vybraných regionálních vlaků v Kraji Vysočina. „Omezení se ve většině případů týká pracovních dnů, kdy jsou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod – Jihlava nebo Havlíčkův Brod – Telč – Dačice. O víkendu také nejedou spěšné vlaky mezi Jihlavou a Znojmem,“ vyjmenovala Rajnochová.

​ Linka R 11 Plzeň – České Budějovice – Brno

• Rychlík R 651 Rožmberk od 20. října nepojede v úseku České Budějovice – Jihlava.

• Rychlík R 652 Rožmberk (Brno – České Budějovice) od 19. října pojede v úseku Jihlava – České Budějovice pouze v sobotu.

• Vlak R 654 Rožmberk (Brno – Plzeň) od 20. října nepojede v úseku Brno – Jihlava.

• Vlak R 655 Rožmberk (Plzeň – Brno) od 19. října nepojede v úseku Jihlava – Brno