Ještě před obdarováním každého člověka z obce řešili zastupitelé příjemnou starost, kam investovat před koncem roku volné obecní peníze. „Nechci se chválit, ale příspěvek občanům jsem navrhl já. Žádný jiný návrh nezazněl," podotkl starosta Nového Telečkova.

Že by šlo o součást jeho strategie, jak si zajistit vítězství v příštích komunálních volbách, odmítl. „Starostu dělám čtrnáct let a někdy mám různých řečí lidí dost. Nikdy se totiž nezavděčíte všem. Třeba necháte opravit cestu, někteří vás za to pochválí, ale pak jsou tací, kteří řeknou, že to byla zbytečná investice. Stejné je to třeba s úpravami v kulturním domě. Někteří mi řekli, že se to pro ně nedělá, že tam stejně nechodí. Proto jsem teď chtěl přispět všem, každý dostane svůj díl a nikdo nemůže nic říct," uzavřel Vítězslav Brabec.

Rovných 212 darovaných tisícikorun je přibližně šestinou všech příjmů, se kterými malá obec letos počítala v rozpočtu.

Příspěvek každému obyvateli schválili tamní zastupitelé poprvé, už pět let navíc pravidelně hradí všechny náklady spojené s odvozem komunálního odpadu. „Když to za lidi platíme, dělá to ročně kolem šedesáti tisíc korun," podotkl starosta. „Hospodaření máme nastavené myslím dobře, můžeme si to dovolit," mínil.

Okříšky přispívají pětašedesátníkům

Přilepšit před Vánoci některým lidem se rozhodli také v Okříškách. Tamním obyvatelům, kteří dosáhli právě pětašedesáti let, rozdává vedení městyse dva tisíce korun. „Cílem příspěvku je v rámci možností rozpočtu pomoci našim starším spoluobčanům v jejich mnohdy obtížné ekonomické situaci a zabránit tomu, aby se dostávali do sociálních problémů nebo se stávali obětí firem, nabízejících pochybné půjčky," vysvětlil již dříve starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

Jednorázové příspěvky pro čerstvé pětašedesátníky fungují již třetím rokem. Letos se dostalo na ročník 1950. „Určitě by pro lidi bylo lepší, kdyby mohli dostávat příspěvky každý rok, ale to je mimo možnosti našeho rozpočtu," řekl starosta.

Kromě předvánočního příspěvku pro seniory rozdávají v Okříškách příspěvky i rodičům, jejichž děti nastupují do školky či školy. V součtu tak městys jen letos vyplatí kolem 110 tisíc korun.