Aktuální obrázek z Třebíče vypovídá o tom, že lidé obchůzky po úřadech odložili na jindy. Ve vstupní hale „sociálky“ v Třebíči postává pět lidí přede dveřmi do jedné z kanceláří. Stažené žaluzie okýnek ostatních úředníků svědčí o tom, že dnes se tu stávkuje přesně v duchu odborářského hesla: Nejsme poddaní žádného Dráb(k)a. „Dolítla jsem, abych něco důležitého vyřídila. Netušila jsem, že stávkují. To my normální lidi si dovolit nemůžeme vykašlat se na práci, jsme rádi, že nějakou máme. Stoupnu do fronty a holt počkám,“ trochu se rozčiluje žena v kšiltovce.


Tou dobou je poloprázdno i na nedalekém finančním úřadu. Postarší zaměstnanec informací lidi odkazuje na jednotlivé vedoucí. „Hodně si klienti telefonují, tak jim vysvětluju, jaký je stav,“ říká. Na „finančáku“ stávkuje třicet osm úředníků.


Úplně prázdné chodby jsou na odboru státní sociální podpory Úřadu práce Třebíč. Na většině dveří úředníků je vylepený odborářský plakát s heslem stávky. „Mám od rána mraky telefonátů, lidi si ověřují, jestli se k nám vůbec vypravit,“ podotýká pracovník informací Marek Pivoňka.