„Jde o dobrou investici a dobrý nápad výrobce. Má to smysl,“ řekl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý. Vaky ke stromům v Okříškách umísťují vždy na jeden týden, poté je přesouvají k dalším. Zavlažují zejména mladé stromky, vysázené v posledních letech. Ty ještě nemají tak hluboké kořeny jako dospělé stromy a suchem proto trpí mnohem více.

K původním pěti vakům, pořízeným na zkoušku, nedávno přibyly další. Městys je získal od firmy, která prováděla výsadbu v rámci revitalizace místní zeleně. „Když bude potřeba, další dokoupíme na jaře příštího roku,“ podotkl starosta. Jeden zavlažovací vak vyjde asi na pět set korun.

Ilustrační foto.
Lidé musí nechat očipovat psy. Jinak hrozí pokuta

Zavlažování z vaků je mnohem efektivnější než jednorázové zalití, při kterém se část vody odpaří. Voda několik hodin pomalu prosakuje přes švy vaku. Zároveň znamená také podstatně menší spotřebu vody než při klasickém zalévání.

Kvůli suchu v Okříškách změnili i režim sekání trávy na veřejných prostranstvích. Trávu nechávají delší, nesečou tak často a hlavně ne v období, kdy předpověď počasí neavizuje déšť. „Díky tomu se dařilo většinu trávníků udržovat zelených po celou dobu,“ poznamenal starosta.

Ilustrační foto.
Jablka, švestky, hrušky, meruňky. Ovoce? Letos bída