Po dvou letech usilovné práce to parta ze Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě dokázala. Její členové v čele s neúnavným předsedou Martinem Kouřilem odvedli obrovský kus práce, který za pomoci sponzorů vyústil v nevídanou atrakci. Jejím cílem je oživit cestovní ruch v této části Vysočiny.

Vlak v moravských červenožlutých barvách budil celou cestu značnou pozornost. Pasažéry byli na první jízdě členové spolku, sponzoři a jejich rodinní příslušníci. Všichni si cestu náramně užívali. V Jemnici přivítal výletní vlak starosta města Miloslav Nevěčný.

Nevšední výhled z otevřených vozů

„Je to až neuvěřitelné, že se za tak krátkou dobu podařilo vlak zprovoznit. Stalo se tak především díky pracovnímu nasazení předsedy spolku Martina Kouřila. Zkušební jízda byla naprosto bezproblémová, zážitek z jízdy mimořádný. Otevřené vozy umožňují výhled do krajiny v úhlu sto osmdesáti stupňů, což je něco mimořádného. Bufetový vůz již také fungoval, takže zkráceně řečeno: Je to paráda!" vyznal se poté, co vystoupil z vlaku, místopředseda Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě Jiří Kacetl.

Cestující veřejnost bude moci tento nevšední zážitek poprvé okusit již tuto sobotu, kdy z Jemnice vyjede vlak v 11.15 a zpět z Moravských Budějovic se bude vracet v 15.30 hodin.

„Předpokládáme, že další příležitost ke svezení bude na celorepublikový Den železnice 20. září," podotkl člen spolku a hlavní tvůrce finálního nátěru lokomotivy Pavel Valenta.

Výletní vlak doprovázelo více jak polovinu cesty slunce. Před Jemnicí se zatáhlo, a souprava tak prošla skrze dešťové kapky slavnostním křestem. Kéž se jí v dalším životě daří!

PAVEL KRYŠTOF NOVÁK