A nebylo jich vůbec málo. Od těch nejmenších, až po jejich rodiče či prarodiče. Během sobotního dopoledne se jich tam vystřídalo až sto. „Tolik lidí jsme tady ještě neměli. V předchozích letech se jich zde sešlo tak deset až patnáct," byl příjemně zaskočen vedoucí pracoviště Josef Bryja.

Ten vedl úvodní přednášku, která měla návštěvníky seznámit s tím, co se ve Studenci zkoumá. „Zabýváme se volně žijícími obratlovci od ryb až po primáty," řekl Bryja. Vysvětlil také rozdíl mezi základním a aplikovaným výzkumem. I proč je na základní výzkum těžší sehnat peníze. „Základní výzkum nevytváří patenty. Zjišťuje, jak to kolem nás funguje," vysvětlil Bryja. Součástí přednášky byla i historie studeneckého pracoviště a jeho úspěchy.

Poté se již návštěvníci mohli po skupinkách podívat na jednotlivá pracoviště. V molekulárně-genetických laboratořích nejprve dostali v malých zkumavkách vzorky a měli hádat, co to je. V jedné zkumavce se nacházel kousek ocásku myši, v dalším pírko z ptáka, jinde trus či krev.

Z těchto vzorků poté v laboratořích získávají DNA. „DNA je deoxyribonukleová kyselina. Ta se skládá ze čtyř různých bází. V nich je zakódováno úplně všechno," vysvětlila Tereza Králová, která laboratořemi provázela.

„Můžete si to představit tak, že jsme našli nějakou kůži nebo chlupy. Máme podezření, že to je z chráněného živočicha. Například z vydry. Ale lovec, který ji ulovil, tak tvrdí, že to bylo něco jiného. My pomocí těchto metod můžeme určit, že to byla vydra. Můžeme jej usvědčit, jak v Kriminálce Miami," dodala Králová. Návštěvníky provedla kolem všech přístrojů a vysvětlila, celý proces získávání DNA.

Malým návštěvníkům se pochopitelně nejvíce líbilo u chovů myší, zebřiček a čolků. I ti starší se ale mohli dozvědět řadu zajímavých věcí.

„Zajímavé na čolcích je, že mají velkou schopnost regenerace. Kdybyste mu ustřihli ocas, tak mu doroste nový. U larev čolků dokonce doroste celá končetina. To je jeden z důvodů, proč se obojživelníci chovají. Studuje se u nich právě schopnost regenerace," řekl o čolcích Lumír Gvoždík. V závěrečné přednášce se pak zájemci dozvěděli vše o myši domácí.