„Zasadit strom znamená vykonat čin vzájemnosti a lásky k bližnímu. Neboť onen, kdo jej sází, není ten, jenž usedne v jeho stín." S těmito slovy Marcela Prévosta přivítala učitelka Miriam Dufková hosty na slavnostním otevření nové části zahrady Katolického gymnázia Třebíč.

V rámci projektu, který byl minulý týden představen při akci Den stromů, zasadili na zahradě patnáct starých odrůd stromů a keřů. „Oskeruše, moruše, kdouloň, mišpule. To jsou odrůdy, které možná nikdo z vás ani neviděl a u nás až vyrostou, budou opět k vidění," zve k návštěvě Dufková.

Díky projektu, který podpořilo Zdravé město Třebíč, vzniklo několik naučných cedulí, na nichž si studenti i ostatní návštěvníci zahrady budou moci přečíst informace o odrůdách.

„Scházíme se tu po roce, kdy jsme slavnostně otevírali naši bylinkovou zahrádku," připomněl ředitel gymnázia Vít Feldbabel.

Právě na projekt bylinkové zahrádky, který má studenty naučit zdravému životnímu stylu, navazuje i část s takzvaným černým ovocem. Na zahradě gymnázia tak nyní návštěvníci najdou i černý jeřáb, černý rybíz, černý bez a ostružiny. A nechybí ani rakytník.

Až stromy dorostou, budou moci studenti ochutnat také staré odrůdy jabloní a hrušní nebo mirabelku.

A Návratem ke kořenům snahy zvelebit areál Katolického gymnázia Třebíč neustávají. „Zakončit trilogii bychom chtěli třebíčskými minerály a kameny. To je moje touha," nastínila Miriam Dufková.