Nápad na vytvoření umělecké zdi studenti dostali, když si všimli známek stáří a postupného úpadku některých míst v jejich městě. „Chtěli jsme, aby město získalo trochu pestrosti a originality. Našim cílem bylo vytvořit něco, co obyvatelé Budějovic mohou potkat v podstatě každý den, z toho důvodu jsme zvolili právě zeď na jednom z nejfrekventovanějších míst, mezi které patří parkoviště u supermarketu Billa,“ řekla Ivana Vrzáčková ze skupiny GMBproMB.

Samotnému pokreslení zdi předcházelo dlouhé papírování a vyběhávání povolení nutných k realizaci. „Prvním bodem bylo jednoznačně získání dotací, kdy se nám podařilo na přelomu dubna a května získat grant ve výši třiceti tisíc korun na realizaci našeho projektu. Tento grant jsme obdrželi od Kraje Vysočina v rámci projektu Mládež v akci,“ řekl další člen skupiny Dan Šotkovský. „Největším problémem bylo získání povolení. V jednom období to vypadalo, že k realizaci ani nedojde, ale nakonec se nám podařilo povolení získat,“ dodal.

První vánoční strom svítí na Třebíčsku ve Slavěticích. Zároveň s tím se na místě uskutečnil koncert zpěváka Bohouše Josefa. Spolu s ním vystoupila zpěvačka Anežka Binková a také děti ze souboru Hrotovčánek ze Základní školy V Hrotovicích.
VIDEO: První vánoční strom svítí ve Slavěticích

Návrh umělecké zdi navrhli pro studenty umělci z Frýdku Místku. „Vzhledem k tomu, že nikdo z našeho týmu není umělecky založený, nechali jsme umělce, aby tento návrh zrealizovali zcela dle vlastních představ. Myslíme, že se to vyplatilo,“ doplnil student Dominik Doseděl.

Na zdi pracovali umělci se studenty tři dny a již nyní se těší z prvních reakcí. „Zeď byla dokončena 17. listopadu a je na ní vyobrazena evoluce. Zatím máme samé pozitivní ohlasy, ať už osobně, či přes sociální sítě. Zároveň je moc fajn, když jdeme do supermarketu Billa a při pohledu na tu zeď si můžeme říct, že GMBproMB splnilo všechno, co bylo slíbeno,“ dodal student Vojtěch Brhlík.

Ilustrační foto.
Řidič s nabouraným autem si opilého piráta chytil sám

Studenti ale neusínají na vavřínech. Po letošních akcích už začínají plánovat další zlepšení pro město. „V listopadu a prosinci jsme si dali přestávku, ale někdy v únoru se zase plánujeme vrátit do práce. Zatím uvažujeme, že bychom uměleckou zeď rozšířili a také bychom chtěli zorganizovat vánoční trhy příští rok,“ uzavřel Doseděl.

Ivana Říhová