Milan Ošmera se žonglování začal věnovat už v dětství coby samouk. Od té doby uplynulo hodně času a dnes vystupuje v nejrůznějších artistických show po celé Evropě. I přesto se ale pravidelně vrací do Třebíče, aby zdejším dětem ukázal, že artistické vystoupení může být kvalitní. „Stačí jen chtít," říká.

Třebíčský cirkus se letos uskutečnil již popáté a na děti čekal zajímavý program. Během přibližně hodinového vystoupení se na jevišti vystřídal klaun Eduardo s točením talířů, Milan Ošmera a jeho žonglérské číslo a opět klaun, tentokrát pokoušející se hrát na různé hudební nástroje. Závěr vystoupení potom patřil zahraničním hostům svou silou a stabilitou uchvátil akrobat Carlo Joe, který vystupoval v jednom z nejslavnějších světových cirkusům Cirque du Soleil. Jako poslední se představila nožní žonglérka Romana Schneller, která vystoupila v roli princezny a většinu dětí naprosto uchvátila.

Nejlepší je princezna

„Nám se nejvíc líbila princezna," potvrzují Ema, Valerie a Martina ze třídy 2. B. „Nejlepší byl žongléř," oponuje však dívkám jejich spolužák Matěj. Všichni se pak ale shodují, že se jim Třebíčský cirkus moc líbil. A o to především všem umělcům jde.

Samotní vystupující z pódia odcházeli také spokojeni, za všechny to shrnul Milan Ošmera: „Atmosféra byla výborná, děti byly výborné, my si to také užili a já jsem z toho až dojatý." Třebíčský žonglér pro základní školu Benešova vystupuje rád, sám ji totiž navštěvoval. „Každý rok se jim snažím udělat větší představení, než běžně ve školách dělám," tvrdí Ošmera.

Ten svoje vystoupení nabídl do všech zdejších základních škol, většinou ale odešel z nepořízenou. „Kromě Benešky jsme vystupovali i na ZŠ Horka Domky, a to jsou v podstatě jediné dvě školy, kde vystupuji každý rok pro celou školu. Trochu mě mrzí, že jsou školy, kde pan ředitel řekne, že se bojí, že by děti udělaly ostudu. Kde jinde by se ale měly naučit chovat, než v divadle," ptá se žonglér.

TADEÁŠ MAHEL